Gazete Vatan Logo

ABD’ye yanıt: Geri dönüş yok

Türkiye’nin S-400 alması halinde yaptırım tehditi savuran ABD’ye, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın geri adım atılmayacağı yanıtını verdi. Kalın, ambargo konusunda ise “İran’la ilişkilerimizi riske edecek angajmana girmeyiz” dedi

ABD’ye yanıt: Geri dönüş yok

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in Türkiye’nin S-400’deki ısrarını sürdürmesi halinde yaptırımların gündeme geleceğine dair açıklamalarına tepki gösterirken, İran’dan petrol alımını durdurmaları çağrısına da olumsuz yanıt verdi. Sözcü Kalın, Bloomberg’e gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, şunları kaydetti:

‘Türkiye karar verir’

“Türkiye nereden, hangi savunma sistemini, hangi teknolojiyi alacağına kendisi karar verir. Biz bir müttefik olarak ABD ile ilişkilerimizi her zaman iyi tutmaktan yanayız. Ama, bizim egemenlik haklarımızı sınırlayacak bir angajmanın içerisine hiçbir zaman girmedik, girmeyiz. Yaptırım olarak ortaya neyi koyacaklar görelim, biz ona göre gerekli adımlarımızı atarız. Türkiye’nin kararlılığını da asla geriletmeyecektir. Yaptırım yoluna başvurmalarının, Türkiye’yi bu konuda verdiği karardan geri adım attırması gibi bir şey söz konusu değil. Eğer Patriotlarla ilgili ya da Batı’da üretilmiş benzer sistemlerle ilgili bu uygun şartlar sağlanırsa, Türkiye bunları da değerlendirir. Buradan bir geri dönüş söz konusu değil. Anlaşmalar yapıldı, imzalar atıldı, önümüzdeki yıl da teslim edilecek.”

Haberin Devamı

‘Rüşvet’ tepkisi

“(Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini geliştirmek için S-400’leri aldığı yorumları konusunda) Böyle bir şey söz konusu değil. Karşılıklı ulusal çıkarlar çerçevesinde eşit aktörler olarak bir dış politika pratiğini ortaya koymaya çalışıyoruz. Dolayısıyla burada S-400 ve nükleer, rüşvettir gibi bunlar aslı astarı olmayan spekülasyonlardan ibaret.”

‘İran ticaret ortağımız’

“(ABD’nin İran’dan petrol alımının durdurulması çağrısı) Kendi ekonomik çıkarlarımız çerçevesinde hareket edeceğiz. İran bizim sınır komşumuz, önemli bir ticaret ortağımız. Bunları riske edecek bir angajmanın içerisine elbette girmeyiz. Bakın bu yeni yaptırım paketine (İran’la ilgili) sadece biz yada bölge ülkeleri değil, Avrupa ülkeleri de karşı. Çünkü bu, Avrupalı şirketleri de zarara sokacak bir karar. Nükleer anlaşmayı da maalesef riske eden bir yaklaşım. Halbuki raporlar İran’ın şu ana kadar nükleer anlaşmaya uyduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı

AB’nin yanlı tavrı

“(AB Lüksemburg toplantısı sonrası Türkiye’ye yönelik olumsuz açıklamalar) Son derece talihsiz, yanlı bir karar. Bu da maalesef Avrupa’nın kuşatıcı bir vizyondan giderek uzaklaştığını gösteriyor. Türkiye’yi bu kadar gözardı eden, önemini kavrayamayan bir bakış açısının Avrupa’ya da katkısı yok. Biz AB’ye tam üyeliği bir hedef olarak koyduk ve üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirdik. Tabii ki yapılacaklar var, bunları da devam ettireceğiz ama burada AB’nin de üzerine düşen sorumluluklar var. Bunları yerine getirmeyen AB’nin sürekli Türkiye’ye bir talimat verircesine bir tutum içerisinde olması elbette kabul edilemez.”

Moskova’da PKK ofisi açılması

“Ruslarla birçok defa görüştük, görüşüyoruz. Şu anda ABD’nin PYD-YPG’ye verdiği destekle Rusya’nın angajmanını herhalde aynı kefeye koymak mümkün değil. Milyarlarca dolar para harcadılar PYD ve YPG’ye. Silahlandırdılar, binlerce TIR dolusu silah verdiler. Bu desteği dünyada ABD’den başka kim verdi PYD ve YPG’ye? Yani bir eleştiri dile getirilecekse burada öncelikle ABD nasıl olur da PKK gibi bir terör örgütünün Suriye koluna bu desteği verebilir, öncelikle bunun sorgulanması lazım.”

Haberin Devamı

8 Temmuz’dan sonra kabine

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın 24 Haziran seçimlerinin kesin sonuçları YSK tarafından açıklandıktan sonra 8 Temmuz’da milletvekillerinin yemin edeceğine işaret ederek, “Cumhurbaşkanımız yemin edecek ve sonra da yeni kabineyi açıklayacak. Cumhurbaşkanımız farklı kişilerin bilgi birikiminden istifade etmek ister. Bakanları dışarıdan atamayı değerlendirdiğini zaten ifade etti ama şu anda bir sayı vermem mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu. Bakanlara ilave olarak oluşturulan kurulların Cumhurbaşkanına raporlar hazırlayacağını, politika oluşturacağını bildiren Kalın, “Bunların yapıları da esnek olacak. Sayıları 3, 5, 7 ve daha fazla olabilir. Şu anda sayıları 9 ama Cumhurbaşkanı geçici, süreli kurullar da kurabilir” dedi.

Haberin Devamı