Gazete Vatan Logo

ABD’ye uyarı: Sonuçları sadece bizi bağlamaz...

Başbakan Binali Yıldırım: “Türkiye’nin hassasiyetinin dikkate alınması için hâlâ Amerikan yönetiminin elinde imkanlar var. Eğer aksi bir karar alırsa, bunun doğuracağı sonuçlar sadece Türkiye’yi bağlamaz, Amerika için de olumsuz bir netice ortaya koyacaktır”

ABD’ye uyarı: Sonuçları sadece bizi bağlamaz...

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere’ye hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında ABD’nin YPG’ye silah yardımı kararıyla ilgili konuştu. Türkiye’nin atacağı adımların sorulması üzerine Yıldırım, “Türkiye’nin bu konudaki durumu çok nettir. Herhangi bir kafa karışıklığı yoktur. Nedir? Türkiye bölgede PKK’nın bir başka terör örgütü DEAŞ’a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu net bir şekilde muhataplarımıza söyledik, ‘Bir terör örgütü kullanarak başka terör örgütü yok edilemez, sonra o terör örgütü de sizin başınıza bela olur.’ Bunu ABD çok iyi şekide bilmektedir” diye konuştu.

‘NATO’da ortağız’

PKK’nın ABD tarafından da terör örgütü olarak kabul edildiğine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti: “Dolayısıyla PKK’ya doğrudan ve dolaylı yardım anlamına gelecek girişimleri bizim kabul etmemiz söz konusu değildir. ABD ve Türkiye, NATO’da önemli iki ortaktır. Dolayısıyla stratejik düzeydeki ilişkilerimiz ile terör örgütü arasında ABD’nin bir tercih yapma cihetine gitmesini düşünmüyoruz. Kaldı ki bu son karardaki açıklamalarda da esasen Türkiye’nin hassasiyetlerinin azami ölçüde dikkate alınacağının altı çizilmiştir.”

Haberin Devamı

‘Yıllardır yapıyoruz’

“İşin özeti şudur: Bölgede terörle mücadele edilecekse Türkiye bunu en güzel şekilde, yıllardan beri yapıyor. Fırat Kalkanı ile yurt dışında da bu operasyonu ne kadar başarılı ve etkili yaptığını ortaya koymuştur. O bakımdan ileride Türkiye’nin terör açısından başını ağrıtacak birtakım girişimlerin mümkün mertebe olmaması ve Türkiye’nin bu konudaki, PKK terör örgütü konusundaki hassasiyetinin en üst düzeyde dikkate alınması için hala ABD yönetiminin elinde imkanlar olduğunu düşünüyoruz. Eğer aksi bir karar alırsa bunun doğuracağı sonuçlar sadece Türkiye’yi bağlamaz, aynı zamanda ABD için de olumsuz bir netice ortaya koyacaktır.”

‘Herkes kendi işine baksın’

Başbakan Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı yönündeki iddialarla ilgili “Beni, benden çok düşünen var. Ama herkes işine baksın. Sayın Kılıçdaroğlu’na düşen bundan sonra 2019 seçimlerinde nasıl başarılı olunur, onun için taktikler geliştirsin. Kampanya dönemindeki gibi kuzu taktiğine geri dönebilir. O kısmen başarılı oldu. Bundan sonra da bunu sürdürebilir” dedi. Yıldırım “CHP’yi saray karıştırdı” iddialarına da, “Bakın CHP’nin siyasi tarihine, en önemli olaylardan sonra hep kurultay talepleri vardır. Bugün de aynısı olmuştur. İşi gücü yok da CHP’yle mi uğraşacak? Dünya kadar memleket işi var. CHP’ye sıra bile gelmez” diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı