Gazete Vatan Logo

ABD’ye mesaj: Biz her türlü desteği veririz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye “Her türlü koalisyonun içerisinde yer almaya hazırız. Ama bu terör örgütleriyle asla” diye seslendi. Suriye’nin kuzeyinde devlet kurma teşebbüsü için de net konuştu: “Asla müsaade etmeyiz”

ABD’ye mesaj: Biz her türlü desteği veririz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Swissotel’de düzenlenen Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi’nde Suriye konusunda ABD’ye uyarılarda bulundu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

Trump’la yeni sayfa

“Geçmişte iki ülkenin ortak hareket ettiği durumlarda nasıl stratejik çarpan etkisi oluşturduğunu, ne gibi başarılar elde ettiğini hep birlikte gördük. Bilhassa içinden geçtiğimiz bu kritik dönemde müttefiklik ilişkimiz çok daha büyük önem kazanmıştır. Sayın Trump ile Türk-Amerikan ilişkilerinde taze bir sayfa açacağımıza inanıyorum. İnşallah 16 Mayıs’ta kapsamlı görüşmeler gerçekleştireceğiz. Amerika’nın Suriye’de PYD ile hareket etmesi ittifak ve ortaklık ruhunu zedeliyor. Aynı şekilde 15 Temmuz darbe girişiminin ele başısının halen Pensilvanya’da rahatça terör faaliyetlerine devam etmesi milletimizi rahatsız ediyor. Sayın Trump’tan beklediğimiz; biz hedefi sadece DEAŞ’a mı kilitleyeceğiz yoksa tüm terör örgütlerine mi kilitleyeceğiz? Eğer sadece DEAŞ’a bunu kilitleyecek olursak yanılırız. Yani bir terör örgütünü yok ederken diğer taraftan diğer terör örgütlerini orada güçlendirmiş oluruz çünkü onlara ne yazık ki silah yardımları geliyor. Onlar gelen silah yardımlarını DEAŞ ile paylaşıyor. Elimizde bütün belgeler var. Bunu tabii ki benim Sayın Trump’a anlatmam lazım.”

Haberin Devamı

‘Onlar can düşmanımız’

“Türkiye, Atlantiğin her iki yakası için geçmişte olduğu gibi gelecekte de güçlü ve güvenilir bir ortaktır. İttifaka yeni bir soluk, yeni bir güç vermekse hepimizin bu dönemdeki tutumuna bağlıdır. İçinden geçmekte olduğumuz sancılı dönemde ittifakımızın ve ortaklığımızın temellerini yeniden tahkim etmeli, güçlendirmeliyiz. Öncelikle ilişkilerimizi terör örgütleri değil, devletler olarak birbirimiz üzerinden yürütmemiz gerektiğine inanıyorum. Terör örgütleri kim ki? Biz onları yanımıza niye alıyoruz ki? Bu terör örgütleri, NATO üyesi mi? Hayır. NATO’da biz beraberiz. Öyleyse terör örgütlerinden biz niçin yardım istiyoruz ki? Biz varız. Biz bölgede her türlü desteği vermeye hazırız, her türlü koalisyonun içerisinde yer almaya hazırız. Ama bu terör örgütleriyle asla... Çünkü onlar bizim can düşmanlarımızdır.”

Haberin Devamı

‘Kendim söyledim kendim dinledim’

“BM ve AB gibi platformların itibarı buralardaki ülkelerin çıkar hesaplarına kurban ediliyor. Artık sorun üretir hale gelmişlerdir. Şu gerçeklerin artık idrak edilmesi gerektiğine inanıyorum. Ya mevcut mekanizmalara format atacak ya da karamsarlık virüsünün bünyemizi sarmasına izin vereceğiz. Şayet BMGK başta olmak üzere uluslararası toplum dirayetli davransaydı rejim kimyasal ve konansiyonel saldırılarla bu zulmü gerçekleştirebilir miydi? Ben bu konuyu 6 yıldır işliyorum. Ama sadece kendim söyledim kendim dinledim. Bir netice alamadık.”

‘YPG, PKK’nın düşük çocuğu’

“Yapılan hep terör örgütlerine destek şeklinde devam etmiştir. PYD, YPG PKK’nın düşük çocuklarıdır, onların yetiştirmesidir. İki gündür sınırlarımıza Suriye tarafından havan atışları yapılıyor. Düşman belli, biz bunu karşılıksız bırakabilir miyiz? Gereği neyse onu yapıyoruz. Güney sınırımız boyunca bir terör koridorunun oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. Hele hele Kuzey Suriye’de bir devlet kurma teşebbüsü içerisine giren malum bazı cahiller var, ‘Cahil cesur olur’ diyorlar ya o da o havalarda, kendine göre bakanlar kurulu oluşturuyor vesaire... Biz bunları karşılıksız bırakmayız ve Kuzey Suriye’de böyle bir devlet kuruluşuna da asla müsaade etmeyiz.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı CAN’la uçacak

Geçen sene sonunda devlet uçak filosuna katılan VIP Airbus A340-500 tipi dört motorlu uçak, ilk uçuşunu yaptı. TC-CAN tescili verilen ve burnuna ‘CAN’ yazılan uçak önceki gün İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan test uçuşu için havalandı. Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk uçuşunu 30 Nisan’da bu uçakla Hindistan’a yapacak. 1 Mayıs’ta döndükten sonra 14-15 Mayıs’ta Çin’e, 16-17 Mayıs’ta ABD’ye TC-CAN ile uçulması planlanıyor.