Gazete Vatan Logo

ABD'ye birçok ülkeden destek!

ABD'nin Suriye'yi füzelerle vurmasına İsrail Başbakanı Netanyahu'dan, İngiltere'den ve Suudi Arabistan'dan tam destek geldi

ABD'ye birçok ülkeden destek!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de rejime ait bir hava üssünü vurma kararına "tam destek" verdiklerini bildirdi. Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esed rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir." ifadelerini kullandı.



ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, Suriye rejime ait Şayrat Hava Üssü'nü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıklamıştı.

Tampon bölge arayışı

Öte yandan, İsrail'in Haaretz gazetesi, Netanyahu'nun "İsrail-Suriye sınırı ve Ürdün Suriye sınırında tampon bölge oluşturmak istediğini" yazdı.

İsmini açıklamak istemeyen İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, Netanyahu'nun konuyu "ABD Başkanı Trump ve diğer bazı uluslararası aktörler nezdinde gündeme getirdiği" belirtildi.

Tampon bölgenin amacının "İran ve Hizbullah'ın İsrail sınırında etkinlik kazanmasını önlemek olduğu" duyurulan haberde, Netanyahu'nun "Suriye iç savaşına son verecek herhangi bir anlaşmanın bu tampon bölgeyi de içermesini istediği" kaydedildi.

İsrail, Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Suriye ve Golan Tepeleri'nden topraklarına roket atıldığını ileri sürerek belirli aralıklarla Suriye topraklarında faaliyet gösteren İran destekli Hizbullah güçleri ile rejime ait askeri noktalara operasyonlar düzenliyor.

Haberin Devamı

SUUDİ ARABİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan, ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse düzenlediği askeri operasyonlara "tam destek" verdiklerini açıkladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Esed rejiminin kimyasal silah kullanarak aralarında kadın ve çocukların da olduğu onlarca masum sivili katletmesi sebebiyle ABD'nin Suriye rejimine düzenlediği askeri operasyonları 'tam olarak' destekliyoruz." denildi.

Haberin Devamı

Söz konusu operasyonların asıl sorumlusunun Suriye rejimi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Suriye topraklarına yönelik gerçekleştirilen askeri operasyonların sorumluluğu kardeş Suriye halkına birkaç yıldan bu yana yürüttüğü iğrenç saldırılar nedeniyle Esed rejimine aittir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada uluslararası toplumun Suriye rejiminin, sivil halka yönelik cinayetleri karşısında sessiz kaldığı vurgulanarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın "askeri hedefleri vurma" kararının cesaret verici olduğu kaydedildi.

ABD ordusu, Suriye'nin İdlib bölgesinde rejimin düzenlediği kimyasal katliama tepki olarak Esed ordusuna yönelik füze saldırısı düzenlediğini duyurmuş, Doğu Akdeniz'de bulunan gemilerden fırlatılan 59 Tomahawk füzesinin kimyasal saldırıda kullanıldığı belirtilen Şayrat Hava Üssü'nü vurduğunu açıklamıştı.

İNGİLTERE

ABD'nin operasyonuna tam destek veriyoruz.

JAPONYA

Haberin Devamı

Japonya, ABD'nin Suriye'deki saldırısını desteklediklerini duyurdu. Endonezya ise 'tek taraflı eylemlerden' endişeli olduklarını belirtti.

'ABD'nin stratejisini anladıklarını ve desteklediklerini' söyleyen Abe saldırının 'durumun daha da kötüleşmesini engelleme' amaçlı olduğunu savundu.

ABD, Suriye hükümetinin kontrolündeki Humus'ta bulunan Şayrat hava üssüne Akdeniz'deki savaş gemilerinden 59 adet Tomahawk füzesi fırlattığını duyurmuştu.

ENDONEZYA'DAN TEMKİNLİ AÇIKLAMA

Endonezya Dışişleri Bakanlığı ise ülkesinin kimyasal silahların kullanımını ne amaçla olursa olsun kınadığını vurguladı.

Ancak bakanlık sözcüsü Arrmanatha Nasir "Kimyasal silahların kullanımına yanıt olarak Tomahawk füzelerinin kullanılması dahil tarafların tek taraflı eylemlerinden çok endişe duyuyoruz" açıklamasını yaptı.