Gazete Vatan Logo

ABD’ye inat katılıyoruz!

Avrupa ile ABD’nin arasını açan ve Dünya Bankası ile IMF’ye rakip olarak gösterilen Asya Altyapı Yatırım Bankası’na Türkiye de üye olma niyetini dün itibariyle bildirdi.

ABD’ye inat katılıyoruz!

Hazine Müsteşarlığı, Türkiye’nin Asya Altyapı Yatırım Bankasına üye olması yönündeki niyetinin dün itibarıyla bildirildiğini açıkladı. Hazine’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Asya Bölgesindeki altyapı yatırımlarını finanse etmek üzere Çin Halk Cumhuriyeti’nin girişimiyle Asya Altyapı Yatırım Bankasının (AAYB) kurulma çalışmaları 2014 yılı Ekim ayında başlamıştır. Asya ve Avrupa kıtasından birçok ülke söz konusu Banka’ya üye olma niyetlerini beyan etmişlerdir. Ülkemizin AAYB’ye üye olması yönündeki niyeti 25 Mart 2015 tarihi itibarıyla Banka’nın Kurucu Sekretaryasına bildirilmiştir. Kuruluş müzakerelerinin 2015 yılı sonunda tamamlanması öngörülmektedir.”

Böylece Çin liderliğinde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankasının üye sayısı 28’e yükseldi. ABD’nin endişeli olduğu kaydediliyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Japonya’daki ziyaretinde İngiltere’nin Çin liderliğinde oluşturulan Asya Altyapı Yatırım Bankası’na Türkiye’nin katılmayacağını ve bununla ilgili bir çalışmasının olmadığını söylemişti.

Haberin Devamı

Dünya Bankası’na rakip

ABD’nin etkisinde olan Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) rakip olarak gösterilen Asya Altyapı Kalkınma Bankası’na üye olan ülke sayısı giderek artıyor. Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei, Asya Altyapı Kalkınma Bankası’na katılmak için imza atan ülke sayısının 33e ulaştığını açıklamıştı.

Daha önce Batılı müttefiklerinden, söz konusu bankaya katılma konusunu iki kez düşünmelerini isteyen Beyaz Saray yönetimi ise gelişmelerden rahatsız.

İngiltere, Almanya ,Yeni Zelanda, İtalya ve Fransa Asya Altyapı Yatırım Bankası’nı destekleyen ülkeler arasında. Ülkelerin Asya Altyapı Kalkınma Bankası’na üye olup olmayacaklarını 31 Mart’a kadar bildirmeleri gerekiyor. Güney Kore de, Çin öncülüğünde kurulan Asya Altyapı ve Yatırım Bankası’na üye olabileceğini bildirmişti.

AAYB yeni oyun kurucu

KURULUŞ çalışmaları devam eden Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın, Asya ülkelerinin kalkınma ve altyapı yatırımlarının finansmanı açısından, Japonya ve Amerika’nın büyük hissedarı olduğu Asya Kalkınma Bankası karşısında “yeni oyun kurucu” olacağı belirtiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Dr. Altay Atlı, yıllık altyapı ihtiyacının 700 milyar dolara ulaştığı bölgede Türkiye’nin bankaya üye olma isteğini olumlu gördüğünü belirterek, “Türkiye aktif rol oynarsa Türk şirketleri için de bir alan açılacaktır. Kurucu üye olduğunuzda sizin şirketleriniz de buraya kanalize olacaklar” dedi.

Haberin Devamı