Gazete Vatan Logo

ABD’ye Gebze OSB’si

TABA Başkanı Akat, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin bir modelini ABD’ye taşıyacaklarını belirterek, “Burada sadece Türk şirketleri olacak. Ekonomi Bakanlığı’ndan destek alacağız” dedi

ABD’ye Gebze OSB’si

Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, “Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin bir modelini Amerika’ya taşıyacağız. Burada yalnızca Türk şirketleri yer alacak” dedi.

Türkiye’nin Amerika’ya 7.5 milyar dolarlık ihracatını ilk etapta 15 milyar dolara çıkaracaklarını bildiren Akat, şunları kaydetti: “ABD pazarına girmek isteyen Türk şirketlerine her türlü desteği vereceğiz. Bunun için Ekonomi Bakanlığı’ndan destek alacağız. Pazar araştırması yapacağız. Örneğin, bir motor dişlisi üreten firmamız var. ABD’de açacağımız bölgede yatırım yapmak istiyor. O ürüne ABD pazarında ne kadar ihtiyaç var? Ne kadar üretebilir ve üzerine ne kadar kâr marjı koyup pazarda hangi fiyata satabilir? Kısacası, yatırımdan önce şirketin bu yatırımdan ne kazanabileceğini rapor halinde sunacağız. Üstelik bu raporun finansmanının yüzde 70’ini Ekonomi Bakanlığı teşvik kapsamında zaten karşılıyor.”

Hedef 100 Türk şirketi

Akat, ABD pazarının gelişime açık Türk şirketleri için büyük fırsatlar barındırdığını ifade etti. Akat, “Bu hafta ön talep toplamaya başlayacağız. Ön talep toplama bir yıl sürecek. Birçok eyalet yetkilisi ile görüşüyoruz ve görüşeceğiz. Heyecanla bekliyorlar. İlk etapta 3 eyalet belirleyip bunlardan biri ile bu işe başlayacağız. Eyalet ve federal teşvikler de var. Bunlardan da yararlanacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TABA-AmCham Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Bayramoğlu da Türkiye’de

364 tane organize sanayi bölgesi ve buralarda 62 bin tane tesis bulunduğunun altını çizdi. Bayramoğlu, şunları kaydetti:

“Biz birinci etapta 100 tane Türk firmayı yanımıza alarak nasıl ABD’de bir çalışma yapabiliriz? Hangi eyaleti bize uygun? Bu 100 tane Türk firmasına Amerika’da yatırım yaptırıp adına Türkiye Organize Sanayi dedirtirsek... Orada oluşturacağımız katma değerin sadece ekonomik olarak değil, siyasi anlamda da nasıl bir etki oluşturacağını masaya yatırdık.”