Gazete Vatan Logo

ABD’ye Esad tepkisi

Başbakan Davutoğlu, Kerry’nin “Er ya da geç Esad’la müzakere edeceğiz” açıklamasına “Ha Hitler’in eli sıkılmış ha Saddam’ın” diye tepki gösterdi

ABD’ye Esad tepkisi

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün partisinin grup toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye lideri Beşar Esad’la ilgili sözlerini eleştirdi. Davutoğlu özetle şunları söyledi:

“Bu zalim Esed bizim nütün uyarılarımıza rağmen kardeşçe tavsiyelerimize rağmen kendi halkının üzerine tankları sürdü. Halep’i vurmaya kalktı. Yetmedi kimyasal silah kullandı. Aynen Saddam. Şimdi bazı aykırı sesler duyuyoruz. İnsanlık vicdanıyla çatışan sesler duyuyoruz Batı’dan. Esed ile müzakere edilmeliymiş. Bugün bütün bu katliamlardan sonra kırmızı çizgi diye çektiğiniz kimyasal silahların kullanımına rağmen hiçbir cezalandırma yöntemi kullanmadığınız Esed’e oturup elini sıkarsanız o sıktığınız el, tarih boyunca insanlık vicdanının hafızasından silinmeyecektir. Ha Hitler’in eli sıkılmış ha Saddam’ın eli sıkılmış ha Esed’in eli sıkılmış. Bugün Esed’in elini sıkmayı düşünenler bundan sonra Ortadoğu’da olacak her türlü zulmün vebalini omuzlarında taşırlar. Hiçbir zaman zalimin yanında aynı fotoğrafın içinde yer almadık, almayacağız. Gerçi yalandılar Kerry’nin ifadesini. O yalanlamayı memnuniyetle karşılıyoruz.”

Haberin Devamı

Psaki’den düzeltme

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Kerry’nin katıldığı bir televizyon programında Suriye konusunda rejimle müzakere yapılması gerektiği açıklamasıyla, Beşar Esad’ı kastetmediğini söyledi. Psaki, “Dışişleri Bakanı Kerry ve yönetimden çok sayıda kişinin birçok kez söyledikleri gibi Suriye’deki insanların acılarını sona erdirmenin tek yolu Cenevre ilkeleri ile uyumlu gerçek siyasi çözümden geçiyor. Esad rejiminden temsilcilerin de bu sürecin bir parçası olması kaçınılmaz. Ama Bakan Kerry’nin sözünü ettiği taraf Esad’ın kendisi olamaz, asla olamaz” dedi. Psaki, Esad için Suriye’de herhangi bir gelecek olmadığını söyledi.

Ecevit tepkili

Rahşan Ecevit, ‘Bülent Ecevit adına kadınlardan özür diliyorum’ diyen Davutoğlu’na tepki gösterdi. Ecevit, “Sayın Davutoğlu’nun eşim Bülent Ecevit adına özür dileme hakkı yoktur” dedi. Merve Kavakçı’ya yapılanları hatırlatan Davutoğlu, “Bu kadına haddini bildirin diyen bir başbakanın bu topraklarda hükmetmesi dolayısıyla kadınlardan özür diliyorum” demşti.

Haberin Devamı

‘Krizden ümit beslediler’

Başbakan Davutoğlu, ekonomide yaşananlarla ilgili olarak muhalefetin tavrını eleştirdi. Davutoğlu şunları söyledi: “Doların yükselişe geçmesi dolayısıyla birileri neredeyse ellerine kına yaktı. Türkiye’de bir kriz doğacak da onlara yeni bir alan açılacak diye ümit beslemeye başladılar. Avuçlarını yaladılar ve yalayacaklar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gözleri fal taşı gibi Merkez Bankası’ndaki döviz rezervinde, Hazine’deki fonlarda.”