Gazete Vatan Logo

ABD'ye çıkartma

Türk-Amerikan İş Konseyi lobi için ABD’ye çıkartma yaptı, faaliyetlerini güçlendirmeye çalıştı

TÜRK-Amerikan İş Konseyi (TAİK), ABD’deki lobi faaliyetlerini güçlendiriyor. Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Haluk Dinçer ve yürütme kurulu üyeleri Cüneyd Zapsu, Nuri Çolakoğlu ve konseye 7 yıl başkanlık yapmış olan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Washington’da üst düzey kişi ve kurumlarla görüşerek Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki lobi faaliyetlerini güçlendiriyor. Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Haluk Dinçer ve yürütme kurulu üyeleri Cüneyd Zapsu, Nuri Çolakoğlu ve konseye 7 yıl başkanlık yapmış olan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 27 Mart’ta başlayan ve 30 Mart’ta sona erecek temasları çerçevesinde Washington’da üst düzey kişi ve kurumlarla görüşerek Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmaya çalışacak.

Ziyaret sayısı ikiye çıktı

Geçtiğimiz yıl sözde Ermeni Tasarısı’nın Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesinin ardından Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde sıkıntılı bir süreç yaşanmıştı. Daha sonra Filistin’e insani yardım götüren Mavi Marmara gemisindeki olay nedeniyle Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginlik, ABD-Türkiye ilişkilerine de yansımıştı. 1985 yılında kurulan DEİK/Türk-Amerikan İş Konseyi , ABD nezdindeki lobi çalışmalarını daha çok yıllık konferans temelinde sürdürüyordu. Konsey, bu yıldan itibaren süreci hızlandırarak yılda iki kez lobi ziyareti yapmaya karar verdi.

Haluk Dinçer başkanlığındaki heyet, dün başlayan ziyaret öncesinde Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile görüşerek planlanan temaslar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı ve Washington Büyükelçiliği ile de koordine edilen temaslar için Dünya Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent de kişisel girişimlerde bulundu.

Siyasiler ve iş dünyası ile görüşecekler

TÜRK-Amerikan İş Konseyi heyeti; eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon, Başkan Obama’nın Özel Avrasya Enerji Temsilcisi Richard Morningstar, Senato’nun istihbarat biriminin başkan yardımcısı Senatör Saxby Chamblis, Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Ed Whitfield, Beyaz Saray Türkiye Direktörü Jeffrey Collins ve General Brent Scowcroft ile görüşecek. Heyet ayrıca ABD’de yaşayan yahudilerin sözcüsü konumunda olan ve Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress) Amerika Bölümü’nün Başkanı Rabbi Marc Schneier ile biraraya gelecek. Heyetin temaslarda bulunacağı düşünce kuruluşları arasında Brookings Institute, Center for Strategic and International Studies (CSIS), Council on Foreign Relations (CFR) ve ABD’deki en önemli İsrail yanlısı lobi kuruluşlarından AIPAC bulunuyor. Haluk Dinçer, Cüneyd Zapsu, Nuri Çolakoğlu ve Mustafa Koç’dan oluşan heyet, Soğuk Savaş döneminin önemli isimlerinden Dr. Henry Kissinger ve ABD’nin en zenginleri listesinde yer alan işadamları James Tichs, Kenneth J. Biaklin, Mort Zuckerman ve Lester Crown ile de bugün akşam yemeğinde biraraya gelecek.

Türkiye müşteri memnuniyetinde ilk kez Amerika’yı geride bıraktı

TÜRKİYE’NİN müşteri memnuniyetinde ilk kez ABD’yi geçtiği açıklandı. Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, Türkiye Ulusal Memnuniyet Endeksi’nin 2010 yılının son çeyreğinde 0.7 puan artışla 75.8’e çıkarak, aynı dönemde 75.3’te kalan ABD’yi ilk kez geçtiğini söyledi.

KalDer ve uluslararası araştırma şirketi KA Araştırma tarafından yürütülen Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi’nin (TMME) 2010 dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan Hamdi Doğan, 25 sektörde 150’ye yakın kuruluşu ölçümlediklerini, sonuçları ABD ile kıyasladıklarını dile getirerek, Ulusal Memnuniyet Endeksi’nin önemli bir sıçramayla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.7 arttığını ve 75.8 olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Doğan, “İlk defa, aynı dönemde 75.3 seviyesinde kalan ABD’yi yakalamış ve geçmiş bulunuyoruz” dedi.

Geçen yılın son çeyreğinde, aracı kurumlar, sigorta ve televizyon sektörlerinde müşteri memnuniyeti artarken ulusal kargo dağıtımı ve bireysel bankacılık sektörlerinde memnuniyetin azaldığını aktaran Doğan, beyaz eşya, binek otomobil ve zincir marketler sektörlerinde ise müşteri memnuniyetinin bir önceki sene ile aynı seviyeyi koruduğunu kaydetti. Doğan, aracı kurumlara ilişkin sonuçların 2006’da 70’ten 2010’da 73’e çıktığını, bunun bir gelişime işaret ettiğini belirterek, televizyon sektöründe endeksin 80, sağlık sigortası/kasko sektöründe ise 78 seviyesine ulaştığını ifade etti.

Önceki yıl sonuçlarına göre 1’er puan gerileyen ulusal kargo dağıtımı sektörü 77’de, bireysel bankacılık sektörü ise 72 puan seviyesinde kaldı. Endeks, beyaz eşyada 78, binek otomobilde 76’da, zincir marketlerde ise 78 seviyesini korudu.

Hamdi Doğan, yıllara göre değerlendirildiğinde 3 sektörün Türkiye’de büyük bir sıçrama gösterdiğini ve müşteri memnuniyetini artırdığını belirterek, bunların akaryakıt istasyonları, havayolları ve gıda sektörü olduğunu anlattı.

Haberin Devamı