Gazete Vatan Logo

ABD’ye boykot uygulayacağız

“Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhone’u varsa öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var. Biz bunları uygulayacağız. Ne yaptığımızı ne yapacağımızı anlasınlar. Yaşanılan sürecin ABD’ye de bir maliyeti olacak”

ABD’ye boykot  uygulayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin yaptırım kararına tepkisini dün de sürdürdü. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından ATO Congresium’da düzenlenen “Kuruluşundan Bugüne AK Parti Sempozyumu”na katılan Erdoğan, şu mesajları verdi…

NASIL İZAH EDİLECEK: Son döviz kurunda yaşananlara bakılmalı. Dolar, ülkemizin parası karşısında nasıl oldu da bir anda 4,8 seviyesinde nasıl oldu da 7’lere fırladı. 15 Temmuz sabahı 2,8 seviyesinde olan kurun iki yılda 4,8 seviyesine çıkmış olması dahi anlamsızken bu durumu nasıl izah edeceğiz.

HEDEF ALDI:Amerika sadece Türkiye’yi değil, Çin’den Rusya’ya, İran’dan Avrupa’ya kadar pek çok yeri, hemen yanı başındaki Kanada’yı ekonomik bakımdan hedef aldı. Bu durum tek başına Türkiye’de yaşananları izaha yetmiyor. Türkiye’ye yönelik daha büyük ve daha derin bir operasyon var.

ARKA PLAN: Bunlar, sahada bize istediklerini yaptıramayınca da tıpkı diplomasi gibi, tıpkı askeri güç gibi, tıpkı sosyal ve siyasi istikrarsızlık gibi ekonomiyi de bir silah olarak kullanmaktan çekinmiyorlar. Ekonomiyle ilgili kararları bu derece soğuk kanlı almamız, adımları bu derece dikkatli atmamızın sebebi bu arka plandır.

Haberin Devamı

ORTAK DEĞİL MİYİZ?: Biz, sizinle stratejik ortak değil miyiz? Biz, sizinle Somali’de beraber olmadık mı? Biz, sizinle Afganistan’da herkes bir tarafa dağılırken orada beraber olmadık mı? Kosova’da beraber olmadık mı? Peki bu yaptığınız nedir? Ne yapmak, nereye varmak istiyorsunuz?

MALİYETİ VAR: Yaşadığımız sürecin bize bir maliyeti vardır ama operasyonu gerçekleştirenlere de bir maliyeti olduğu şüphesizdir.

MİLLETE İNANIYORUM: Dün milletimizle birlikte tankların, topların, uçakların, namluların karşısında dimdik durmuştuk. Ben milletime inanıyorum. Onlar yoğun şekilde şu anda Türk Lirasını hemen alıp, doları bankalara bozdurduğunu görüyorum. Ekonomik özgürlüğümüzü imkanlarımızı seferber ederek koruyacağız.

ÜRETİM, ÜRETİM, ÜRETİM:İş dünyamıza sesleniyorum; ekonomik tetikçilere vereceğimiz en güzel cevap, işimize dört elle sarılmak olacaktır. Daha çok üreteceğiz, daha çok ihraç edeceğiz, depoları kilitlemenin anlamı yok. İhraç, ihraç, ihraç...’Üretimi askıya alalım.’ Çok ciddi yanlış yaparsınız. Üretim, üretim, üretim... Yola devam.

Haberin Devamı

SAMSUNG VAR: Daha çok istihdam oluşturacağız, daha çok ter dökeceğiz, daha çok emek vereceğiz. Dışarıdan dövizle aldığımız her ürünün daha iyisini, daha kalitelisini burada üretip, biz dışarıya satacağız. Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhone’u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var. Biz bunları uygulayacağız. Ne yaptığımızı, ne yapacağımızı anlasınlar. Dolayısıyla biz, kendimize yeteceğiz. Olmayanı da üreteceğiz. Ülkemize yatırım yapmayı düşünenleri daha çok teşvik edeceğiz.

TÜRK’SÜN TL’DE KAL: Bekle gör) anlayışıyla üretimi durdurursak, ‘ihtiyat’ diyerek ticareti aksatırsak, ‘önümüzü görelim’ diyerek yatırımları ertelersek, paramızı ‘eyvah tehlike var’ diyerek dövize yönlendirirsek inanın asıl o zaman düşmana teslim olmuş duruma düşeriz. Sakın. (Dövize gidersek kurtuluruz) yok. O zaman batarsın. Sen Türk’sün, sen Türk lirasıyla beraber yoluna yürüyeceksin.

Haberin Devamı

YENİDEN DİRİLİŞ:26 Ağustos’ta yeniden Malazgirt’ten yola çıkacağız, unutmayın. Yeniden bir diriliş olacak inşallah.

MANKURTLAR: Bu ülkede kendine aydınlık bir gelecek kuramayan, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şans elde edemez. Bazılarının, özellikle gençlerimizi tahrik etmek için yurt dışı güzellemeleri yaptıklarını görüyorum. Bununla kalmayıp bir de ülkesini karalamayı tercih edenlere biz ‘mankurt’ diyoruz. Bizim mankurtlara ihtiyacımız yok.

Irak’a ikinci kapı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’yi Külliye’de kabul etti. Ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, şunları söyledi: Irak 12 Mayıs’ta seçim gerçekleştirdi. Yeni hükümetle çalışmaya hazırız. İbadi ile ülkelerimiz arasında ikinci sınır kapısının önemine değindik. Musul ve Basra’da başkonsolosluklarımızı da yeniden faaliyete geçirme konusunu kendileriyle görüştük. İşbirliği konusunda mutabıkız.

Haberin Devamı

Bodoslama geliyorlar

Türkiye’ye yönelik açık ekonomik saldırı var. Eskiden bu işler, dolaylı yollardan yapılıyordu. Şimdi bodoslama bir şekilde üzerimize geliyorlar. Buna karşı yapılacak iki şey var. Bunlardan biri ekonomik, diğeri siyasi tavırdır. Ekonominin gerektirdiği tedbirleri aldık. Yapabileceğiniz ikinci husus, siyasi duruşumuzu sağlam tutmaktır. Türkiye ismini kapatıp ülkemizin ekonomik verilerini yerli yabancı, dost düşman kime gösterirseniz gösterin ortada bir gariplik olduğunu fark edecektir.

Bankacılık çok sağlam
Türkiye’nin 1994 ve 2001 krizinde veya 10 yıl önceki mortgage krizinde, Avrupa ve Asya’da olduğu gibi bankaları mı battı, hayır. Bugün ülkemiz dünyadaki en sağlam bankacılık sistemlerinden birine sahiptir. Ekonomimiz tıkır tıkır çalışıyor. Bir savaşa mı girdik? Hayır. Tam tersine huzurun, istikrarın teminatı ülke durumundayız.Öyleyse bu soruna her zamanki klasik yaklaşım dışında bir bakış açısıyla bakmak, ona göre bir hareket etmek zorundayız.