Gazete Vatan Logo

ABD’ye ‘Bombalayacağız askerlerinizi çekin’ dedik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Son zamanlarda bu bölgede operasyon yapacağımızı, bizzat müttefikimiz ABD’ye bildirdik ve askerlerini belli bir çizginin ötesine, yani sınırımızdan 20-30 kilometre güneye çekmelerini kendilerine de söyledik” dedi

ABD’ye ‘Bombalayacağız askerlerinizi çekin’ dedik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Özbekistan’da Sincar ve Karaçok operasyonlarını değerlendirdi. Çavuşoğlu, ABD’nin, hava harekatına ilişkin bilgisi olmadığı iddialarına karşılık şunları söyledi: “Son zamanlarda da bu bölgede operasyon yapacağımızı, bizzat müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri’ne bildirdik ve askerlerini belli bir çizginin ötesine, yani sınırımızdan 20-30 kilometre güneye çekmelerini kendilerine de söyledik.”

2 saat önce aradık

“Ayrıca bu operasyondan iki saat önce de bu aramızdaki anlaşmanın vurguladığı gibi ya da anlaşma gereği ABD ve Rusya ile burada operasyon yapacağımızın bilgisini paylaştık. Diğer taraftan koalisyonun Katar’daki hava koordinasyon merkeziyle de bu bilgiyi paylaştık. Yine Rusya’nın Suriye’deki operasyon merkeziyle de bu bilgiyi paylaştık.”

Rusya ve Katar’a da...

“Hem Amerika hem Rusya ile ayrı ayrı hem de Katar’daki koordinasyon merkeziyle paylaştık, hem de 2 saat öncesinden paylaştık. Burada bir bilgi paylaşımı yok diyen kimse, ben ona katılmadığımı açıkça söylemek isterim. Hem diplomatik kanallardan hem de askeri kanallardan ve son bir kaç hafta içinde ABD’li dostlarımıza, müttefikimize de hem askeri kanaldan hem de diplomatik kanaldan defalarca burada operasyon yapacağımızı bildirdik. Bu bilgileri paylaştık.”

Haberin Devamı

ABD ‘Orada ne işiniz var?’ sorusunu yanıtlayamadı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Türkiye’nin operasyonları konusunda ABD ve ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon ile yeterli bir şekilde koordine edilmediği gerekçesiyle “Türkiye’ye kaygılarını dile getirdiklerini” açıkladı. Anadolu Ajansı muhabirinin, “Amerikan subaylarının PYD/PKK’lılar ile Türkiye’nin Karaçok bölgesinde vurduğu alanları incelemeye katıldığı” iddialarına yönelik sorusuna Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, yazılı açıklama ile cevap verdi. Galloway, söz konusu harekatın DEAŞ karşıtı koalisyon tarafından onaylanmadığını ve DEAŞ’a karşı ittifak ettikleri güçlerin vurulmasına neden olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Koalisyon onaylamadı

PKK’nın Türkiye’ye karşı teşkil ettiği tehdidin farkında olduklarını ifade eden Binbaşı Galloway, şunları kaydetti: “Türkiye’nin gün içerisinde kuzey Suriye ve Irak’ta ABD ve daha geniş anlamda DEAŞ karşıtı koalisyon ile yeterince koordinasyon yapmadan gerçekleştirdiği hava saldırıları konusunda son derece kaygılıyız. Kaygılarımızı Türkiye hükümetine ifade ettik. Bu hava saldırıları DEAŞ karşıtı koalisyon tarafından onaylanmadı ve DEAŞ ile mücadelede Kürt Peşmergeler de dahil müttefik kuvvetlerimizin talihsizce hayatını kaybetmesine yol açtı.” Sözcü, ABD subaylarının bölgede inceleme yapması konusundaki soruları ise yanıtsız bıraktı.

TÜRKİYE KARARLI, OPERASYONLAR SÜRÜYOR

Bu kez Zap’a bomba yağdı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan bilgilendirmeye göre, dün 08.38-08.56 saatlerinde anlık alınan istihbaratın değerlendirilmesi sonucu Zap bölgesine hava harekatı düzenlendi. Bölücü terör örgütüne ait olduğu tespit edilen iki sığınak ve bir barınma yerinin ateş altına alındığı harekatta, saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen silahlı 6 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Görevini başarıyla tamamlayan Türk savaş uçakları, emniyetle üslerine döndü.

Haberin Devamı