Gazete Vatan Logo

ABD’ye araç satan ilk şirket

ABD’li iki milyarder işadamı ile anlaşan Karsan, Bursa’da Standard Taxi isimli özel taksi üretecek.

Her yıl üretim ve ihracat rekoru kıran otomotiv sektörü en sonunda okyanusu da aşıp ABD’ye ulaştı. İnan Kıraç’ın şirketi Karsan, otomotivin beşiği ABD’ye araç satan ilk şirket olmaya hazırlanıyor. Şirket, Hyundai ve Renault Trucks için imza atacağı projelerden sonra bu kez yeni bir taksi modelini Bursa’da üretip, ABD ve Kanada’ya satacak.

Karsan, 2009 yılından itibaren 100 milyon dolar yatırımla yaratılacak “Standard Taxi” isimli araçtan yılda 20 bin adet ihraç ederek 400 milyon dolarlık gelir elde edecek.

2007’de 16 bin 300 adet araç üretecek olan Karsan, yeni anlaşmalarla birlikte bu rakamı 2009’da 70 bine yükseltecek. Bursalı üretici, 50 bin aracı ise yurtdışına ihraç edecek. Karsan cirosunu da 1 milyar doların üzerine çıkacak.

40 bin adede çıkacak
Toplam 200 bin adede yaklaşan Amerikan Taksi parkına Fred Drasner ve Pat Corrigan, 2009’dan başlayarak yılda ortalama 20 bin adet Standard Taxi satmayı planlıyor. Anlaşmaya göre, Standard Taxi’nin tasarımı, parça ve üretim mühendisliği de Karsan’da yapılacak. Karsan’dan yılda asgari 12 bin 500 adet Standard Taxi alınması garanti edilecek. Hedef pazarların genişlemesi ve pazar payının artmasına bağlı olarak Karsan’dan satın alınacak taksi sayısı yılda 40 bin adede kadar çıkabilecek.

Dünyada sadece Bursa’da Karsan tarafından üretilecek bu aracın yerlilik oranı ilk yıllarda yüzde 40 seviyesinde olacak. Proje için gerekli olan yaklaşık 100 milyon doları tutarındaki model yatırımı tamamen yatırımcı şirket tarafından karşılanacak ve söz konusu proje Karsan’da yaklaşık 300 kişilik ek istihdam yaratacak.

Bedensel engelliler için özel tasarlandı
Karsan; Standard Taxi’nin yaratıcı ortakları US News, Daily News, Fast Company gibi medya devlerini yaratan ABD’li milyarder Fred Drasner ve New York’un en büyük taksi filolarının sahibi Pat Corrigan ile özel taksinin Bursa’da üretimi için anlaşma imzaladı. Bir Amerikan mühendislik şirketi tarafından ilk prototipi Eylül 2006’da hazırlanan ve en son Nisan ayında New York Auto Show’da sergilenen yeni nesil Standard Taxi modeli, yolcuların rahat kullanımına yönelik tasarımı ile ön plana çıkıyor. Halen 54 milyon bedensel engellinin yaşadığı ABD’de, Standard Taxi bedensel engellilerin rahat yolculuk yapabilmesi için tasarlanmış ilk özel araç.

Bir dünya deviyle daha görüşüyoruz
Yeni anlaşma ile Karsan’ın dünyanın en büyük taksi üreticisi konumuna ulaşacağını belirten Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, “Bu proje Türkiye’nin gururu olacak, New York, Chicago, Los Angeles dahil tüm Amerika’nın taksileri artık Karsan’da üretilecek. Nihai tasarımından üretimine her şeyiyle Türk malı olacak bu araçlar, Türk otomotiv sanayinin bayrağını Avrupa’dan sonra artık ABD’de de dalgalandıracak. 2009’da Karsan Avrupa’dan Ortadoğu’ya, Amerika’dan Afrika’ya ihracat yapan ve yılda 1 milyar doları aşan iş hacmine sahip bir şirket olacak” dedi.

Fred Drasner ile Pat Corrigan’ın yeni taksi projesini duyduklarında onları Bursa’da üretime ikna etmek için yoğun çaba gösterdiklerini kaydeden Karabağ, şöyle devam etti: “Yabancı rakibimizle üretim konusunda tam anlaşmak üzereydiler. Ancak biz Standard Taxi projesinin Türkiye’de kafalarındaki maliyetin yüzde 50’si maliyetle yapabileceğini gösterdik. Yeni bir fabrika kurmalarına da gerek kalmadı. 100 milyon dolarlık bir yatırımla üretim gerçekleşecek. İki girişimci bizzat Bursa’ya gelerek fabrikamızı gezdiler ve çok beğendiler. Sonuçta önemli bir anlaşmaya imza attık.”

Karabağ, bu yıl içinde önemli bir projeye daha imza atmak için çalıştıklarını belirterek, “Çok bilinir bir marka ile sona yaklaştık. Ciddi ve önemli miktarlarda bir anlaşma olacak. Halka açık bir şirket olarak bunu açıklamam şu an için mümkün değil. 2007’de çok önemli mesafeler kaydettik” dedi.

Haberin Devamı