Gazete Vatan Logo

ABD'ye 32 katlı Türkevi!

Türkiye’nin ABD’nin New York kentinde 12 katlı mevcut Türkevi’nin yerine yapacağı 32 katlı gökdelen Türkevi, 120 metre uzunluğunda olacak, Osmanlı-Selçuklu motifleriyle süslenecek

ABD'ye 32 katlı Türkevi!

Türkiye, ABD’nin New York kentinde 32 katlı bir ‘prestij’ gökdeleni inşa etmeye hazırlanıyor. Manhattan’ın en prestijli bölgelerinden 1. Cadde ile 46. Sokak’ın köşesinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi binasının tam karşısında yer alan 12 katlı Türkevi, mayıs ayına kadar yıkılacak. Yerine, 2018’e kadar, 32 katlı gökdelen inşa edilecek.

İHALESİ YAZA

1976’da dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil döneminde 3 milyon dolara satın alınan ve BM binasından çıkanların ilk gördükleri yapı olan Türkevi için bir süredir “eskidiği ve Türkiye’nin imajına yakışmadığı” eleştirileri yapılıyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde verdiği talimatla, uzun zamadır binayla ilgili çeşitli projeler üzerinde çalışmalar yürütülüyordu. Yeni Türkevi binasının projelendirme çalışmaları bu ay içinde tamamlanarak, mevcut binanın yıkım işi mayıs ayına kadar gerçekleştirilecek. Yeni binanın yapım ihalesinin ise yaz aylarında olması planlanıyor.

OSMANLI-SELÇUKLU MİMARİSİ

32 katlı gökdelenin 120 metre uzunluğunda olması bekleniyor. Yeni Türkevi hem New York’un kent dokusuna uygun inşa edilecek, hem de Türkiye’ye özgü motifler içerecek. Türkevi’nin yanında bulunan ve Türkiye tarafından satın alınan 6 katlı bina da projeye eklendi. Bin 200 metrekarelik bir alana inşa edilecek yeni Türkevi’nde, Osmanlı-Selçuklu mimarisi kullanılacak.

Haberin Devamı

TERÖRE KARŞI ÖZEL TEKNOLOJİ

Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’miz ile New York Başkonsolosluğu’muzun hizmet alanlarının yanı sıra konferans salonları, oditoryum ve lojmanların yer alacağı yeni ‘gökdelen’ tipi Türkevi, son teknolojiyle donatılacak. Terör tehdidine karşı özel güvenlik teknolojileri de kullanılacak. (Habertürk)