Gazete Vatan Logo

ABD’ye ‘telekulak’ sorgusu

İddiaların kaygı verici olduğunu söyledi

ABD’ye ‘telekulak’ sorgusu

Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan ABD Büyükelçilik Maslahatgüzarı’ndan dinleme skandalıyla ilgili bilgi istendi. Dışişleri Sözcüsü iddiaların kaygı verici olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin dinleme skandalda ilk somut adımı attı. Türkiye’nin de bazı diplomatik temsilciliklerinin dinlendiği iddiası sonrasında ABD’nin Ankara’daki Büyükelçilik Maslahatgüzarı Jess Baily, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ömer Onhon, görüştüğü Baily’ye, dinleme skandalıyla ilgili Davutoğlu’nun, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’e ilettiği bilgi talebini yineledi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 38 ülkenin dinlendiği ve internet kayıtlarının takip edildiğine yönelik Avrupa basınında yer alan iddiaların kaygı verici olduğunu belirtti. Bakanlık Sözcüsü Levent Gümrükçü, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 38 ülkenin elçilik ve diplomatik misyonları tarafından yapılan gizli telefon görüşmelerinin dinlendiği ve internet kayıtlarının takip edildiğine yönelik olarak, önde gelen bazı basın-yayın organlarında yer alan iddiaların kaygı verici olduğunu bildirdi.

Büyükelçi gezide

Gümrükçü ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone Ankara dışında bulunduğundan, Büyükelçilik Maslahatgüzarı Jess Baily ile görüşüldüğünü de sözlerine ekledi.

Görüşme sonrası Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye ile ABD arasında karşılıklı güven, işbirliği ve şeffaflık üzerine inşa edilmiş ve uzun yıllara dayalı müttefiklik ilişkisi bulunduğu hatırlatılarak, “Bu iddiaların açıklığa kavuşturulması gereği izahtan varestedir. ABD makamlarından iddialara dair alınacak yanıtlar ışığında, konu hakkında gerekli değerlendirme yapılacaktır” denildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brunei’deki temaslarının ardından Singapur’a geçti. Davutoğlu Singapur’da Sultan Camii’ni ve 1901’de bu ülkeye atanan ilk Osmanlı başkonsolosunun kabrini ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Singapur’da Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam, Başbakanı Lee Hsien Loong ile bir araya geldi.





Oran: MİT’e görev verildi mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, ABD’nin, Türkiye’nin de dâhil olduğu 38 büyükelçilik ve konsolosluğu dinlediği yönündeki haberleri Meclis’e taşıdı. Oran, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti: “Konuyla ilgili olarak son bir haftada ABD nezdinde hangi girişimlerde bulundunuz, girişiminizi varsa sonucu ne oldu?

Washington’daki ABD Büyükelçiliği ile büyükelçilik rezidansı, söz konusu skandal sonrasında dinleme cihazlarına karşı herhangi bir arama-taramaya tabi tuttunuz mu, sonucu ne oldu? ABD Büyükelçiliğimiz en son hangi tarihte dinleme-izleme cihazlarına karşı arama-taramadan geçirildi? ABD’nin dinleme yaptığının ortaya çıkmasının ardından MİT Müsteşarlığı’na bu konuyla ilgili olarak görev verildi mi? Verildiyse elde edilen ilk bulgular ‘kamuya açıklanabilir boyutlarıyla genel olarak’ nedir?”

Haberin Devamı