Gazete Vatan Logo

ABD ve Rus uçaklarının Suriye'de tehlikeli yakınlaşması önlenmiş

ABD ve Rus uçaklarının Suriye'de tehlikeli yakınlaşması önlenmiş

ABD Savunma Bakanlığı, ABD'ye ait en az bir savaş uçağının Suriye üzerinde Rus savaş uçakları ile tehlikeli şekilde yakınlaşmaktan kaçınmak için rotasını değiştirdiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeff Davies, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Irak'ta ve Suriye'de devam eden hava operasyonları sırasında ABD'ye ait en az bir savaş uçağının rotasını değiştirdiğini, bunun Rusya'ya ait savaş uçakları ile yakınlaşmayı önlemek için yaptıklarını belirtti.

Suriye'de günlük hava operasyonlarının devam ettiği bilgisini veren Davies, bölgedeki durumu, "yüksek seviyede farkındalık" ve çeşitli araçlarla takip ettiklerini söyledi. Davies, "Uçakların güvenli şekilde birbirlerinden uzaklaşmasını sağlamak için harekete geçtik" dedi.

Davies, olayın nerede meydana geldiği ve diğer detayları hakkında bilgi vermedi.

Jeff Davies, uçakların güvenliği, olası kazaları önlemek ve kasıtlı olmayan çatışmaları engellemek için Rusya ile görüşmelere hazır olduklarını da ifade etti.

ABD ve Rus yetkililer, daha önce 1 Ekim'de bu konuda görüşmüştü.

Haberin Devamı

"Türkiye kendi egemenliğini savunabilir"

Rus uçaklarının Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmesine de değinen Pentagon Sözcüsü Davies, bu konuda ciddi endişeleri bulunduğunu dile getirdi.

Davies, "NATO müttefikimiz Türkiye'nin egemenliğini güçlü şekilde destekliyoruz. Bu konuda ve Rusya'nın eylemleri hakkında Türkiye ve NATO müttefiklerimizle temas halindeyiz" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki patriot füze savunma sistemlerini çekeceklerini hatırlatan Davies, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Davies, bölgede NATO savaş gemileri, F-16 uçakları bulunduğunu vurguladı ve Türkiye'nin de kendini savunmak için oldukça yeterli bir hava savunma sistemine ve F-16 uçaklarına sahip olduğunu kaydetti.

Jeff Davies, "Türkiye kendi hava egemenliğini savunma kabiliyetine sahip. Hava sahası ihlal edildiğinde hızlı ve sorumluluk içinde tepki göstermesi sayesinde buna şahit olduk" dedi.