Gazete Vatan Logo

ABD ve Çin arasındaki kriz piyasaları vurdu!

ABD ve Çin arasında gümrük vergilerinin karşılıklı arttırılması borsada düşüşe neden oldu.

ABD ve Çin arasındaki kriz piyasaları vurdu!

Çin Maliye Bakanı Yardımcısı Zhu Guangyao, Pekinde düzenlediği basın toplantısında Çin ve Amerika arasında çıkacak bir ticaret savaşının iki tarafının da kaybedeceğini söyledi. İşbirliğinin iki ülke için de en doğru seçim olacağını vurgulayan Zhu, Çinin ABD ile ilgili sorunları yapıcı bir şekilde çözmek istediğini söyledi.
Zhu, Pekinde yaptığı açıklamalarda Çinin ABDye fikri mülkiyet hakları konusundaki baskılara yenilmeyeceğini vurguladı.
Guardianda yer alan habere göre Zhunun açıklamalarının ardından ülkenin Dışişleri Bakanı da ABDye 1,300 ürünü kapsayan ve toplamı 50 milyar doları bulan ürünlere uygulamaya başlayacağını gümrük vergisini iptal etme çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanı Geng Shuang Çini baskıyla veya tehditle teslim olmaya çalışanlar tarihte hiç başarılı olamadı, şimdi de olamayacak dedi.
Çinin bugün misilleme olarak açıkladığı gümrük vergisi uygulanacak ürünler listesinde soya, otomobil ve uçak da bulunuyor. Guardian haberine göre, Çin dünyanın en büyük soya fasulyesi ithalatçısı ve geçtiğimiz yıl ABDdeki çiftçilerden toplam 14 milyar dolar değerinde satın aldı. Yani ABDde genelde cumhuriyetçi seçmenin yer aldığı tarım sektörü bu dişe diş ticaret savaşı misillemelerinden rahatsız olmaya başlayabilir.
Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı Wang Shouwen ise son ek gümrük vergileri için ABD yönetimini suçlayarak Şunu söylememiz gerekiyor, bu kararı almaya zorlandık. Aldığımız tepki sınırlı bir tepkidir dedi.

Haberin Devamı

"Haftalardır bunun hazırlığı yapılıyordu”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’de üretilen elektronik, hava, uzay sanayi ve makine parçaları gibi ürünlere 50 milyar dolar değerinde vergi getirmesi üzerine Çin’in de karşılık olarak aralarında soya fasulyesi, arabalar, uçaklar gibi 106 ABD menşeli ürüne vergi getirmesi borsayı olumsuz etkiledi. Özellikle Apple ve Dell gibi dev markaların ürünlerinin üretiminde aksama ve fiyatlarında artışa neden olabilecek ABD vergileri nedeni ile NASDAQ Çarşamba sabahı 500 puanın üzerinde değer kaybetti. Asya’da da Hong Kong ve Güney Kore borsalarında düşüş yaşandı.

Haberin Devamı

Katıldığı bir sabah programında düşüşü değerlendiren ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, “Wall Street’in bu kadar şaşırması beni şaşırttı. Haftalardır bunun hazırlığı yapılıyordu” dedi. Ross borsanın tepkisini “orantısız” bulduğunu sözlerine ekledi.

Çinli yetkililer ABD ile yaşanan vergi gerilimine ilişkin, “Eğer biri ticaret savaşı istiyorsa, biz sonuna kadar savaşırız. Eğer biri konuşmak isterse kapımız açık” diyerek Beyaz Saray ile görüşmeye açık olduklarını belirtmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise bu sabah sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Biz Çin ile ticaret savaşında değiliz. Biz o savaşı yıllar evvel aptalca ve beceriksizce ABD’yi temsil edenler yüzünden kaybettik. Yıllık 500 milyar dolar ticaret açığımız var ve çalınan fikri mülkiyetlerimiz yüzünden 300 milyar dolar kaybediyoruz. Bu şekilde devam edemez” dedi.

Çin ayrıca Dünya Ticaret Organizasyonu WTO’ya ABD’nin Çin mallarına uyguladığı gümrük vergileri ile ilgili olarak “danışmanlık” isteğinde bulundu. WTO’ya yapılan bu başvurusu WTO’nun iki ülke arasında oluşan ticari ayrılıklara arabuluculuk yapmasının kapısını açıyor.

Haberin Devamı