Gazete Vatan Logo

ABD üniversitesini dize getirdi

Sinan Cingilli'nin mücadelesi sonucu okul yönetimi kararını değiştirmek zorunda kaldı

ABD’deki Minnesota Üniversitesi, Türk Dışişleri, TBMM, TSK gibi kurumların da bulunduğu birçok siteyi, “güvenilir değil” diyerek tez ve ödevlerde kullanmayı yasakladı. Türk öğrenci Sinan Cingilli, okuluna karşı tazminat davası açmaya karar verince okul yönetimi listeyi geri çekti. Okulun tavrı Amerikan basını tarafından da “Beyin yıkayacağınıza araştırma yapın” sözleriyle eleştirildi.

Amerika’nın 1851 yılında kurulan en köklü kurumlarından Minnesota Üniversitesi ile okulun Sanat Fakültesi’nde okuyan Türk öğrenci Mehmet Sinan Cingilli arasındaki ilginç çatışma, Amerikan basınına konu oldu. Okulun tarih fakültesine bağlı Soykırım Çalışmaları Enstitüsü’nün resmi internet sitesinde “Güvenilmez siteler” başlığı altında bir liste yayınlandı. Altında ise, “Akademik çalışmalar yürüten, ödev ve tez hazırlayan öğrencilerimiz bu sitelerde yer alan bilgilerden faydalanmamalıdır” uyarısı yer aldı. Listedeki siteler şok ediciydi. Türkiye Turizm Bakanlığı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri, Turkish Coalition of America, Türk Amerikan Birliği Assamblesi gibi siteler Ermeni soykırım iddialarına cevap veren yazıları içermeleri nedeniyle “güvenilmez” siteler arasına girmişti. Bu durum ilk olarak üniversitede sanat eğitimi alan Türk öğrenci Mehmet Sinan Cingilli’nin dikkatini çekti. Derhal yetkililerle temasa geçip ülkesinin resmi kurumlarını karaladığı gerekçesiyle listenin kaldırılmasını istedi. Ancak yetkililerden olumsuz yanıt aldı.

Dilekçeyi görünce tavır değişti

Bunun üzerine pes etmeyen birinci sınıf öğrencisi Sinan, Turkish Coalition of Amerika (Amerika Türk Birliği) adlı derneğin desteğini de alarak okulunu dava etmeye karar verdi. Federal mahkemede açılacak davanın avukatlığını da derneğin Amerikalı üyesi Bruce Fein üstlendi. Fein ve Cingilli, dava dilekçesini hazırladıktan sonra bir kez daha okul yönetimi ile temasa geçip, “Ağır bir tazminat davası açıyoruz bu da dilekçesi” diye Minnesota Üniversitesi’ni yeniden uyardı. Dilekçeyi gören okul yönetimi hemen geri adım attı ve listeyi internet sitesinden kaldırdı. Okul yönetimi adına açıklama yapan Mark Rotenberg, “Zaten sitede yer alan bazı materyalleri değerlendiriyorduk. Davacıların uyarılarını da dikkate alarak gerekli düzenlemeyi yaptık” dedi. Rotenberg, “Listenin akademik özgürlüğe yönelik bir tehdit olduğunu düşünmüyorduk. Enstitünün başındaki uzmanımız Bruno Chaouat böyle bir liste yayınlamanın gereksiz olduğuna karar verince kaldırdık” ifadesini kullandı. Davacılar ise üniversitenin bir daha böyle bir liste yayınlamayacaklarına dair yazılı garanti vermesi durumunda davadan vazgeçeceklerini açıkladı. Ayrıca dava sürecinde ortaya çıkan avukatlık masraflarının da üniversite yönetimi tarafından karşılanması talep edildi.

Beyin yıkama, araştırma yap

Minnesota’da yayınlanan Twin Cities adlı yerel gazeteye göre bu okulun ilk sabıkası değil. Minnesota Üniversitesi’nde daha önce de bir film gösterimi kriz çıkardı. Amerikan küçük çiftçilerinin sorunlarını anlatan “Troubled Waters: A Mississipi River Story” (Sorunlu sular: Bir Mississipi Nehri Hikayesi) adlı belgeselin okuldaki gösterimini durduran üniversite yönetimi, gelen tepkiler üzerine geri adım atarak gösterime izin vermek zorunda kaldı. Bu sansür kararının, üniversiteye bağış yapan büyük tarım şirketleri nedeniyle alındığı iddia edildi. Sinan ile okulunu karşı karşıya getiren olayda da benzer bir faktörün etkili olduğu düşünülüyor. Minnesota Üniversitesi Soykırım Çalışmaları Enstitüsü’nün en büyük bağışçılarından birinin Ermeni asıllı Amerikalı bir işadamı olduğu biliniyor. Okulun, bu finansöre hoş görünmek için ya da onun isteği doğrultusunda böyle bir liste yayınladığı tahmin ediliyor. Twin Cities, “Minnesota Üniversitesi profesörleri araştırma yapmalı, beyin yıkayıcı olmamalı” yorumunu yaptı.

“Üniversitede bunlar olmaz”

Sinan Cingilli, davayla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Ben Türk’üm ama bu benim Türklüğümle alakalı bir durum değil. Öğrencilerin neyin güvenilir neyin güvenilmez olduğunu kendi akıllarıyla ayırt edebilme hakları ellerinden alınıyor. Üniversite gibi bir yerde böyle bir durumun söz konusu olması gerçekten çok rahatsız edici.”

2 milyar dolar varlığa sahip

1851 tarihinde kurulan Minnesota Üniversitesi Us News’ün en iyi okullar sıralamasında ABD’nin en kaliteli 64’üncü üniversitesi olarak görülüyor. Okulun gelirlerini yöneten vakfın varlığı 2 milyar dolar. Okulda 33 bin öğrenci eğitim görüyor.

Haberin Devamı