Gazete Vatan Logo

ABD titanından PKK çıktı!

Med Tv ve Roj Tv bu paralar ile kuruldu

ABD’de 1 milyar dolarlık “saadet zinciri” kurduğu gerekçesiyle 20 yıl hapis cezası verilen ünlü Amerikan futbolu menajeri Nevin Shapiro’nun, babasıyla birlikte PKK’nın uyuşturucu paralarını akladığı iddia edildi.

Amerika’nın en ünlü futbolcuları ve basketbolcuları ile sıkı fıkıydı. Yılda yüzde 26 getiri vaadiyle kurduğu yatırım şirketine 2000’li yıllarda Shaquile O’Neal, Kevin Garnett gibi NBA yıldızları büyük paralar yatırdı. Ancak yeni müşteri akışı kesilip de bir kişiden aldığı parayı diğerine verdiği saadet zinciri çökünce ortaya 960 milyon dolarlık dev bir dolandırıcılık çıktı. Nevin Shapiro (42), geçen yıl iflasını açıklayarak TV ekranlarından suçunu itiraf etti ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fakat olay bununla bitmedi, şirketin geriye dönük kayıtlarına bakan FBI yetkilileri, 1997’de benzer bir dolandırıcılıktan 6 yıl hapis cezası alan Shapiro’-nun üvey babası Richard Adam’ın da hapisten çıktıktan sonra oğluyla birlikte Capitol Investments USA şirketinde faaliyeti sürdürdüğünü, hatta bu şirketin babanın kurduğu önceki dolandırıcılık şirketinin uzantısı olduğunu tespit etti. Durum böyle olunca baba ve şirketin eski yöneticileri için de yeniden dava açıldı. Dün bu davanın akışı mahkemeye gelen bir mektupla tamamen değişti.

Florida Bölge Mahkemesi’nde görülen davaya gönderilen 29 sayfalık mektubun altında davanın sanıkları arasında olan Barbara Murray’ın adı bulunuyor. Şirketin yatırım danışmanı olan ve yatırımcıları ikna etmekte bir numaralı rolü üstlenen Murray, kendisinin bir aldatmacaya kurban gittiğini belirterek Kanadalı baba oğulun terör bağlantılarını deşifre etme karşılığında serbest bırakılmasını istedi.

Paralarla MED TV kuruldu

Murray’ın davaya bomba gibi düşen iddialarına göre baba Richard Armand Adam, saadet zinciriyle yatırımcıları dolandırmanın yanı sıra dışarıdan yatırım şirketi olarak görülen bu paravan firmayı PKK’nın uyuşturucu paralarını aklamakta kullandı. PKK’nın uyuşturucu satışından elde ettiği gelirler Lüksemburg bankaları aracılığıyla Adam’ın şirket hesaplarında aklanıyordu. Mektubun en önemli iddiası ise Adam’ın akladığı paralar sayesinde PKK’nın ilk TV kanalı olan MED TV’nin kurulduğu iddiası...

Nitekim arşivler karıştırıldığında gerçekten de Brüksel savcıları tarafından 1996 yılında açılan PKK soruşturması ve ardından MED TV stüdyolarına düzenlenen “Spoutnik Operasyonu” kapsamında gözaltına alınan isimler arasında Richard Adam 1 numaralı sanık olarak görülüyor. Ancak o dönemde Türk basınının bu ismin üzerine fazla düşmediği anlaşılıyor. Özdemir Sabancı cinayetinin sorumlusu DHKP-C militanı Fehriye Erdal’ın avukatlarının savunduğu 17 sanık, bu davada Belçika adaletinin çok yavaş işlemesi nedeniyle zamanaşımı zırhını kullanarak mahkum olmaktan kurtuldu.

PKK’nın elmasları

Aklanan paralar ve o dönemde “PKK’nın elmasları” olarak anılan mücevher koleksiyonu da ROJ TV’ye aktarıldı. Mektupta yer alan iddiaya göre, Richard Adam, Belçika’da yargılandığında ve ABD‘de hapis hayatı sürerken üvey oğlu Nevin Shapiro, şirketi allayıp pullayarak yeniden ortaya çıkardı ve benzer bir yalanla saadet zincirini oluşturmayı başardı. PKK ile ilişkiler de 2010 yılında suçunu itiraf edene kadar sürdü.

Haberin Devamı