Gazete Vatan Logo

ABD sonunda kabul etti: Uçuşa yasak bölge lazım

Türkiye’nin uzun süredir ısrarla savunduğu Suriye’de uçuşa yasak bölge olmalı tezini ABD nihayet kabul etti. Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye’nin kuzeyindeki tüm uçuşların durdurulması gerektiğini söyledi.

ABD sonunda kabul etti: Uçuşa yasak bölge lazım

Amerikan yönetimi, Suriye’de barışa fırsat vermek için, Türkiye’nin uzun süredir dile getirdiği ‘uçuşa yasak bölge’ uygulamasının gerekli olduğunu ilk kez kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 5 yıldır süren iç savaşın sona ermesi için atılan adımlara destek için Suriye’nin kuzeyinde tüm uçuşların durdurulması gerektiğini dile getirdi. Kerry, ayrıca isim vererek öncelikli olarak Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının bölgede hiçbir şekilde uçmaması gerektiğini belirtti. Kerry, “Uçuşlara sınırlama getirmeliyiz. Bu, Suriye rejiminin ‘Nusra Cephesi’yle mücadele ediyorum’ bahanesiyle sivil hedeflere saldırmasını engeller” dedi. Kerry uçuşa yasak bölge uygulaması sayesinde insani yardımların da engelsiz şekilde gereken yerlere ulaştırılabileceğini savundu.

‘Hâlâ bir yol var’

‘Suriye’de katliamdan çıkmak için’ hala bir yol olduğuna inandığını vurgulayan Kerry, “ABD ve Rusya’nın girişimleriyle sağlanan ateşkesi korumak için tüm uçuşlar derhal durdurulmalı” diye konuştu. ABD’li Bakan, ateşkes anlaşmasını sabote etmeye çalışan taraflara destek verilmemesi çağrısında da bulundu. Kerry, ateşkes anlaşmasında da belirtildiği üzere Suriye’de ABD-Rusya askeri işbirliği için gerekli hazırlıklara devam ettiklerini de ifade etti.

Haberin Devamı

Kerry, ‘Başkan Obama’nın da verdiği talimat ile Rusya-ABD arasında askeri ve istihbarat alanlarında işbirliği hazırlıkları devam etmekte’ ifadelerini kullandı.

‘Yardım konvoyunu Rusya vurdu’

Kerry’nin BM’deki konuşması öncesinde ABD yönetimi, Pazartesi günü Suriye’nin Halep kentinde BM’ye ait bir yardım konvoyuna yönelik düzenlenen saldırıdan Rusya’yı sorumlu tuttu. BBC’ye konuşan ABD’li yetkililer, saldırının iki Rus uçağı tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. ABD’li yetkililer, konvoyun yol aldığı sırada iki Rus SU-24 saldırı uçağının konvoyun üstünde gökyüzünde bulunduğunu belirtti. Yetkililer saldırının Suriye ordusu içinse fazla sofistike olduğunu ekledi. Beyaz Saray sözcüsü Ben Rhodes ise, ‘saldırının ya Suriye rejimi ya da Rus yönetimi tarafından yapılmış olduğunu’ söyledi ve “Her durumda bu sahadaki hava saldırılarından Rus yönetimini sorumlu tutuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Rusya: Biz vurmadık

Rusya ne kendisinin ne de Suriye yönetiminin yardım konvoyuna yönelik saldııyla ilgisinin olmadığını, olaya karadan açılan ateşin neden olduğunu savundu. Rus Savunma Bakanlığı, ‘saldırının yaşandığı yerde yüzeyde açılmış çukur bulunmamasının ve TIR’ların gördüğü tahribatın türünün olaya bir hava saldırısının neden olmadığını gösterdiğini’ belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, saldırının akşam saatlerinde meydana geldiğini, ancak Suriye Hava Kuvvetleri’nin gece saldırısı düzenleyecek teknik kapasitesi bulunmadığını dile getirdi. Rusya’nın geçtiğimiz günlerde ABD uçaklarının yanlışlıkla Suriye ordusu mevzilerini vurmasına tepki olarak yardım konvoyuna saldırı düzenlediği yorumları yapılıyor.

İkinci bir emre kadar konvoy yok

BM’nin Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ndeki depolarından yüklenen ve Halep iline gitmesi planlanan 40 TIR’dan oluşan yardım konvoyu, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda 13 Eylül’den bu yana beklerken, geçtiğimiz pazartesi günü bu defa İdlib iline gönderilmek üzere yüklenen 15 TIR da Cilvegözü’ne ulaşmıştı. Yardım yüklü toplam 55 TIR’ın ne zaman hareket edeceği belirsizliğini korurken, Suriye’de BM konvoyunun vurulması üzerine yardımların ikinci bir emre kadar bekleyeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

İncirlik iddiası

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ABD öncülüğündeki koalisyona ait Predator insansız hava aracının BM konvoyuna saldırı sırasında bölgede görüldüğünü söyledi. Konaşenkov, Predator’un İncirlik’ten havalandığını belirtti. Öte yandan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov’un Akdeniz’e gönderileceğini belirtti. Doğu Akdeniz’de Rusya’ya ait en az 6 savaş gemisi var.