Gazete Vatan Logo

ABD PYD'ye söz vermiş

PYD kontrolündeki Ayn el-Arab’ı (Kobani) 21 Mayıs 2016’da ziyaret eden ABD’li general Joseph Votel, Suriye PKK’sına Akdeniz’e açılma sözü verdi. Kandil’den temsilcilerin de katıldığı toplantıda Votel, “Öncelikle Kobani-Afrin bağlantısı kurulacak. Sonraki 8 ayda ise Afrin-Akdeniz hattı size açılacak" dedi

ABD PYD'ye söz vermiş

Yeni Şafak'ın haberine göer; ABD'nin Ortadoğu kuvvetlerinden sorumlu Birleşik Muharip Komutanlık'ın (CENTCOM) başındaki general Joseph Votel'in, Suriye PKK'sına 'Akdeniz koridoru' sözü verdiği ortaya çıktı. 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından yaptığı açıklamada FETÖ üyelerine sahip çıkan ve “Tutuklanan darbeci generaller müttefikimizdi" diyen Votel, kalkışmadan 2 ay kadar önce Kobani'de yapılan toplantıda, terör örgütüne Akdeniz'e açılan bir devlet vaat etti.

İŞGAL GÜZERGAHI BELLİ

Bir dönem ABD'nin dünya genelindeki özel kuvvetler birliklerini de yöneten Joseph Votel, 21 Mayıs 2016 tarihinde Suriye'nin Ayn el-Arab ilçesinde (Kobani), içinde Kandil'den gelen 2 PKK'lının da bulunduğu toplantıda ilginç sözlere imza attı. Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'yi güneyden kuşatacak koridorla ilgili PKK'lılara her türlü desteğin sağlanacağını kaydeden Votel, Hatay'ın güneydoğusundaki Afrin'den batı yönüne ilerleyecek PYD/PKK'lıları havadan ve karadan destekleme taahhüdünde bulundu. ABD'li general, 'terör koridoru' konusunda Rusya'nın da ikna edileceği garantisi verdi. ABD'nin hazırladığı işgal planına göre Türkiye sınırında takip edilecek koridor şu bölgelerden geçecek: Dar İzze, Atme, Bab el-Hava, Sermede, Harem, Salkin, Derkuş, Zerzor, Hirbet el-Cüz, Ayn el-Beyda, Burç el-Kasap, Kast el-Maaf ve el-Basit.

Haberin Devamı

PKK'YA DİRENEN 'TERÖRİST'

Ayn el-Arab'daki toplantıda Votel, terör koridorunun yaşaması için lojistik desteğe, bunun için de deniz yoluna ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Votel, “Bu yıl öncelikle Kobani-Afrin bağlantısı kurulacak. Sonraki 8 aylık dilimde de Afrin-Akdeniz hattı size açılacak" diye söz verdi. Akdeniz güzergahı üzerindeki bölgelerin Suriye PKK'sınca işgal edilmesi için bahane de hazırlandı. Votel ve ABD'liler, işgalin meşru gösterilmesi için Ahrar'uş Şam, Şam'ın Fethi Cephesi (eski adıyla Nusra) ve Cünd-ul Aksa gibi grupların 'terör örgütü' gösterileceğini, 'bunlara karşı mücadele verecek grup' olarak lanse edilecek PYD/PKK'nın da destekleneceğini ifade etti. Afrin'den Akdeniz'e uzanacak terör koridorunun oluşturulması sırasında 'ABD destekli muhalif grupların mukavemet etmeyeceği ve bölgeden çekileceği' de aynı görüşmede konuşulan konular arasında yeraldı.

Haberin Devamı

'RUSYA İLE İRTİBATI KESİN'

2016 yılı mayıs ayında Aynel Arab'da gerçekleşen görüşmede ABD heyeti, PKK'nın Suriye kolu PYD'ye, Akdeniz koridoru desteği için bir de şart sundu: Rusya ile irtibatı kesin... Türkiye ve Rusya arasında ortaya çıkan uçak krizi sonrası Afrin'de, Rusya-PYD ittifakı en üst boyuta çıkmış ve Afrin'den Tel Rıfat kasabasına kadar PYD, Moskova himayesinde ilerleyebilmişti. Haziran ayından itibaren ise Rus eğitim subayları Afrin'den ayrıldı. Ankara ile Moskova arasındaki normalleşme rüzgarıyla birlikte Rusya, bölgeye havadan yaptığı silah ve cephane desteğine de son verdi.