Gazete Vatan Logo

ABD ordusunun termonükleer füze atma emrine 'suçüstü'

ABD'nin Batı Yakası'ndaki amatör radyocular iletişim kurarken Pasifik'teki tatbikata 'kulak misafiri' oldu. Bir radyocu, Amerikan kara kuvvetleri komutanlığından stratejik bombardıman uçağına gönderilen termonükleer silah atma emrini 'yakalayıp' kaydetti.

ABD ordusunun termonükleer füze atma emrine 'suçüstü'

ABD'nin nükleer bombardıman uçakları filosundan bazı unsurlar bu hafta Pasifik'te tatbikata çıktıklarında Acil Eylem Mesajı (EAM) iletişimi de icra etti.

Çarşamba gecesi ABD'nin Batı Yakası'ndaki amatör radyocular kendi aralarında iletişim kurarken Amerikan kara kuvvetleri komutanlığından stratejik bombardıman uçağına iletilen bir dizi EAM'ı da işitti.

PİLOTUN KOD ADI DOOM (KIYAMET)

Hatta amatör radyocu ve Boeing uçakları meraklısı Matt Cawby, 'Kıyamet 61' kod isimli pilotla komuta merkezi arasındaki diyaloğu yakalayıp kaydetti ve Twitter'da yayımladı.

EAM DEMEK NÜKLEER SİLAH EMRİ DEMEK
The Drive isimli askeri derginin online nüshasına göre EAM normalde ordu nükleer silah atma emri aldığında gönderiliyor. EAM aldıktan sonra B-52 kıtalararası stratejik bombardıman uçağı ekibinin uçağın taşıdığı nükleer başlıklı 20 AGM-86 seyir füzesini aşağı bırakması gerekiyor.
O gece gerçekleşen ise B-52 ve B-2'lerin yanısıra bir E-6 Mercury komuta ve iletişim uçağının katıldığı nükleer bombardıman tatbikatıydı.
The Drive ''Tatbikat, ABD'nin bombardıman uçaklarının dünyanın her yanına termonükleer savaş başlıkları atma kabiliyetini ve atmaya hazır olma durumunu Amerika'nın düşmanlarına göz kamaştırıcı şekilde hatırlatıyor'' diye yazdı.
Bu da termonükleer savaş başlıklı bir tatbikatın sözkonusu olduğuna işaret etti.
EAM OLMAZSA OLMAZ
Acil Eylem Mesajı (EAM), ABD'nin nükleer komuta ve kontrol mimarisinin mihenk taşını oluşturuyor. EAM, nükleer güçlere önceden planlanmış büyük ve sınırlı saldırı seçenekleriyle ilgili emirleri iletiyor.

Haberin Devamı