Gazete Vatan Logo

ABD’nin yeni planı

Trump’ın yeni Suriye planı ortaya çıktı. Amerikan askerleri çekilecek, yerine Arap ülkelerinin askerleri gelecek. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Trump’ın bu plan için Mısır ve Körfez Arap krallıklarıyla temasa geçtiğini yazdı

ABD’nin yeni planı

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Suriye’den çekilmek isteyen ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Amerikan askerlerinin yerine Mısır ve Körfez Arap krallıklarının askerlerinin konuşlanması için temaslar yürüttüğünü yazdı. Gazetenin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Başkan Donald Trump’ın kısa bir süre önce atadığı yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Mısır’ın istihbarat direktör vekili Abbas Kamil ile bir görüşme yaptığını belirtti.

Para ve asker istedi

Görüşmede, Bolton’ın Mısır’ın Suriye’de bir Arap gücü oluşturma çabalarına katkı yapma ihtimalinin ele alındığı ifade edildi. Yetkililer, ABD yönetiminin Suriye’nin kuzeyinin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerden finansman istediğini ve aynı zamanda Arap ülkelerinden asker göndermelerini talep etmeye hazırlandığını söyledi. Bir yetkili, “Mali destek ve daha geniş anlamda katkıda bulunmaları konusunda Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile temasa geçildi” dedi.

Haberin Devamı

YPG’ye alternatif mi?

Trump, ay başında ABD’nin Suriye’de bulunan yaklaşık 2 bin askerinin geri çekilme sürecinin hızlandırılması gerektiğini açıklamıştı. Ancak ABD yönetimi içindeki birçok kişi askerlerin geri çekilmesinin Suriye’deki Rusya ve İran etkisini artıracağından endişe ediyor. Kurulması planlanan Arap ordusunun, ağırlığını Kürtlerin oluşturduğu ancak içinde Arapların da bulunduğu ve terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yerine geçip geçmeyeceği ise ayrı bir soru işareti.

Uzmanlar:Zor bir plan
WSJ’a konuşan bazı askeri yetkililer, DEAŞ’ın Suriye’de tamamen mağlup edilmesinin kolay bir süreç olmadığını ve bu bölgeye ABD askerlerinin yerine bir Arap gücünün konuşlanmasının önünde bazı engellerin bulunduğunu söyledi. Bu sıkıntıların başında Suudi Arabistan ve BAE’nin halihazırda askeri olarak Yemen’de operasyon düzenliyor olmaları ve Mısır’ın da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin kontrolü altında olmayan bir bölgeyi savunma için güç gönderme konusunda isteksizliği geliyor. WSJ haberinde, ABD ordusunun bu planın hayata geçirilmesi sürecinde rol alıp almayacağının ise belirsiz olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı