Gazete Vatan Logo

ABD'nin yeni hedefi Devrim Muhafızları!

Göreve geldiğinden bu yana Tahran’la gerilimi tırmandıran Donald Trump yönetiminin, İran’ın askeri ve siyasi açıdan en etkili kurumlarından biri olan Devrim Muhafızları’nı terör listesine almayı gözden geçirdiği öne sürüldü.

ABD'nin yeni hedefi Devrim Muhafızları!

Trump Devrim Muhafızları için planını yaptı. İddiaya göre; terör listesine alacak. Doğrudan Ayetullah Ali Hamaney’e bağlı olan ve İran ekonomisinde önemli ağırlığı bulunan Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan edip yaptırım dayatmanın, bölgede geniş çaplı etkilere yol açması kaçınılmaz olduğu söyleniyor

Reuters ajansının bir dizi yetkiliye dayanarak aktardığı haberdeki iddialar şöyle:

Trump yönetimi, Devrim Muhafızları’nın terör örgütü ilan edilmesi yönündeki bir öneriyi gözden geçiriyor. Ajansa konuşan yetkililer, Amerikan hükümetinden çeşitli kurumlara öneri konusunda danışıldığını söyledi.

İddiaya göre, Trump’ın daha şahin olan danışmanları yönetimin ilk günlerinden bu yana İran’a yaptırımların artırılması için bastırıyor. Öyle ki, bir dizi taslak kararname Amerikan kurumları arasında dolaşıma sokuldu. Ancak taslaklardan bazıları Trump yönetimi tarafından reddedildi.

Bir yetkili, ABD’nin İran politikasının geniş çaplı bir biçimde gözden geçirildiğini söyleyerek, “Yeni yönetim İran’ı Amerikan çıkarlarına karşı en açık tehdit olarak görüyor ve gerilimi artırmanın yollarını arıyor” dedi.

Yetkili, nükleer anlaşmanın çöpe atılmasına İsrail ve Suudi Arabistan’ın bile karşı çıktığını, Beyaz Saray’ın bu nedenle baskıyı artırmanın başka yollarını aradığını da söyledi.

Reuters önerinin bir başkanlık kararnamesiyle hayata geçebileceğini aktardı. Ancak ajansa konuşan yetkililer, Müslümanları hedef alan vize yasaklarının tepki çekmesi sonrası başkanlık kararnameleriyle önemli kararlar alma sürecinin yavaşlatıldığını söyledi.

Beyaz Saray iddialar konusundaki soruları yanıtsız bıraktı.

NEYE YOL AÇAR?

Haberin Devamı

İran’ın en güçlü askeri kurumunun terör örgütü ilan edilmesinin, Ortadoğu’da istikrarsızlığa yol açacağı belirtiliyor. Tarafların ortak hareket etmese de IŞİD’e karşı aynı ‘cephede’ yer aldığı savaş ve Obama yönetiminin yaptığı nükleer anlaşma ilk krizlerin beklendiği alanlardan.

Olası yaptırımlar, Devrim Muhafızları’nın İran ekonomisinin ulaşım ve petrol sektörlerinde bir dizi şirkete sahip olması nedeniyle, nükleer anlaşma sonrası önü açılan dış yatırımın da sekteye uğramasına yol açabilir.

Haberin Devamı