Gazete Vatan Logo

ABD'nin umudu 'Connect'

Krizden çıkmaya çalışan ABD’liler Gölcüklü Connect’i çağırdı

Gölcüklü Transit Connect, otomobilde ’Büyük güzeldir’ anlayışını krizle birlikte terkeden ABD’lilerin umudu oldu. Chicago Otomotiv Fuarı’nda görücüye çıkan, elektrikli versiyonu da üretilen Connect, ABD’deki bilinirliği artsın diye bu hafta vizyona giren ve ünlü Hollywood yıldızlarının oynadığı Valentine’s Day filminde de önemli bir rol kaptı


Chicago Otomotiv Fuarı, Amerikalı tüketicinin artık “Büyük güzeldir” sloganından uzaklaşacağını gösterdi. Ford Motor Company, uluslararası basın ordusunun önünde gerçekleştirdiği sunumda iki sürpriz açıkladı. Birincisi Türkiye’de üretilen Ford Connect’in “taksi” versiyonu, ikincisi ise yine Ford Connect’in “elektrikli” versiyonu.

Amerikan Ford’un sonbahardan itibaren piyasaya sunacağı bu ürünlerden beklentisinin yüksek olduğu, dev kadrolu Hollywood filmi Valentine’s Day’e (Sevgililer Günü) bu araçla sponsor olmasından anlaşılıyor. Mart ayından itibaren Ford Otosan Genel Müdürü olarak göreve başlayacak olan Nuri Otay, Connect’in tercih edilme sebebini şöyle açıklıyor: “Amerikalı tüketici büyük arabadan kaçıyor. Connect daha çevreci, daha ekonomik, yeni trende daha uygun.”


2009 Mayıs ayından beri otomotivin anavatanı ABD’ye Kocaeli’ndeki tesislerden Connect ihracatı var. 15 bin adetle başlayan sipariş yılsonuna gelmeden 30 bine çıkmıştı. Ford Transit Connect ABD’de 2010’da yılın ticari aracı ödülünü aldı. Bu yıl taksi olarak modifiye edilen araç Washington DC, San Francisco, Los Angeles, Boston, Dallas, Phoenex ve Las Vegas’ta eyalet “standarlarına” uygunluk belgesi aldı. Las Vegas’ta 8 araç deneme sürüşlerine başladı. Aracın çevreci ve daha az yakıt tüketmesi nedeniyle tercih edilmesi bekleniyor. Benzinli taksinin yanı sıra sıkıştırılmış doğalgaz ve LPG’li versiyonları da var. Nuri Otay, “taksi versiyonunda” yapılan değişiklikleri ve aracın avantajlarını şöyle anlattı: “Koltuklar Amerikalıların diz boyu dikkate alınarak 7.5 santim geri alındı. Arka bölümün havalandırması geliştirildi. Arka yan camlar açılır hale getirildi. Şoförle müşteri bölümü camla ayrıldı. İstenirse kurşun geçirmez hale getirilebilir. Ayrıca ön panele dijital bilgi ekranı eklendi. Connect, çift kayar kapısı, alçak tabanıyla inme-binmeyi kolaylaştırıyor. Tavanı diğer taksilerden daha yüksek.”

1998 yılında ABD’de Türk mühendislerin de katkısıyla geliştirilen, 2002’de Kocaeli’de üretime geçilen Connect’in ABD’deki taksi piyasasında rakibi yine Ford Crown Victoria. Ford’un New York’ta 13 bin taksiyle pazar payı yüzde 67. Ağustos’a kadar müşteri memnuniyeti test edilecek. Yılın son çeyreğinde ise sipariş miktarı ve fiyat belirlenecek.



Jessica Alba’ya gülü Connect’le getirdiler



ABD ile aynı anda Türkiye’de de vizyona giren ve Julia Roberts, Ashton Kutcher, Jennifer Garner, Jessica Alba, Anne Hathaway, Jessica Biel gibi ünlülerin rol aldığı “Sevgililer Günü” filminde Ford Transit Connect’in de önemli bir rolü var. Araç, film boyunca tüm Los Angeles sokaklarını geziyor. Ford Transit Connect’i çiçek dağıtıcısı rolünde oynayan Ashton Kutcher kullanıyor. Filme özel olarak şeker pembesine boyanan Ford Transit Connect, Hollywood’da bir romantik komedide rol alan ilk Türk aracı oldu.



Connect’in elektrikli versiyonu da üretildi



Chicago fuarındaki en büyük sürpriz Ford’un global elektrikli araç strajesinin ilk örneği Transit Connect BEV oldu. Kocaeli’den yola çıkan Connect’in elektrikli motor sistemini Ford iştiraki Azure Dynamics gerçekleştiriyor. Arabanın yakıt deposu açılınca bir priz ortaya çıkıyor ve aracın pilleri buradan şarj ediliyor. Şarj süresi 6-8 saati buluyor. Motor olmadığı için araba sessiz. Aracın maksimum hızı saatte 75 mil, maksimum menzili ise 80 kilometre. Ford Motor Company 2011 yılında elektrikli Focus üretmeyi planlıyor. Yeni jenerasyon teknolojiyle üretilecek diğer iki model araç ise sır gibi saklanıyor.

Taksi’ye talep çok

Haberin Devamı