Gazete Vatan Logo

ABD’nin PKK itirafı!

ABD’nin en tepe istihbarat kurumundan bir itiraf daha geldi. Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün yayımladığı ‘Global tehdit’ raporunda, YPG’nin yanına parantez içinde ‘PKK’nın Suriye’deki milis gücü’ diye açık açık yazıldı

ABD’nin PKK itirafı!

ABD istihbaratının çatı kurumu olan Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün (Director of National Intelligence-DNI) hazırladığı raporda itiraf gibi bir değerlendirme yaptı. DNI’ın ‘Global tehdit değerlendirmesi’ (Worldwide Threat Assessment of the US Intelligence Community) başlıklı raporunun Suriye kısmında, “YPG (PKK’nın Suriye’deki milis gücü), muhtemelen bölgede özerklik isteyecek ancak Türkiye, Rusya ve İran’ın direnişiyle karşılaşacaktır” cümlesi kullanılıyor.

İsim oyunu yetmedi

Bu da ABD’nin, her ne kadar isim oyunlarıyla YPG’yi terör örgütü olarak göstermemeye çalışsa da, PKK’nın bir kolu olduğunu gayet iyi bildiği anlamına geliyor. Ankara, ABD’nin Rakka operasyonu kapsamında işbirliği yaptığı PKK/YPG’nin aynı örgüt olduğuna yönelik iddiaların birçok çok kez delillerle gündeme getirmişti. Ancak Amerikan yönetimi iki örgütün farklı olduğunu savunuyordu. Öyle ki ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Thomas da Türkiye’nin, terör örgütü PKK ile ilişkili görmesi sebebiyle YPG’ye “isim değiştirme” tavsiyesinde bulunduklarını söylemişti. Bunun üzerine YPG adını “Suriye Demokratik Güçleri” (SDG) olarak değiştirmişti.

Haberin Devamı

Yeniden inşaya 100 milyar dolar

DNI’ın raporunda Suriye’nin yeniden inşasına dair öngörüler de bulunuyor. Rapora göre Ekim 2017 itibariyle komşu ülkelerde 5 milyondan fazla Suriyeli mülteci yaşıyor. Ülke içinde ise evlerinden edilerek başka bölgelere sığınan yaklaşık 6,3 milyon kişinin olduğu tahmin ediliyor. Suriye’nin savaşın yaralarını sarıp yeniden inşa edilebilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç olduğu ve bu inşa sürecinin ise en az 100 milyar dolara mal olacağı vurgulanıyor.

Rusya isterse Esad düşer
Ulusal İstihbarat Direktörü Daniel R. Coats’ın imzasıyla yayımlanan raporda muhaliflerin yaklaşık 7 yıldır süren mücadelesinde artık Beşar Esad’ı iktidardan düşüremeyeceği, Esad’ın ancak Rusya’nın güç kullanması durumunda iktidarı kaybedeceği belirtiliyor. Esad’ın, gücünü zayıflatacak bir barış anlaşmasına yanaşmayacağı da vurgulanıyor.