Gazete Vatan Logo

ABD’nin konuştuğu Kur’an sergisi

Daha önce Türkiye toprakları dışına hiç çıkmayan, Osmanlı’dan miras kalmış ve son derece titiz şekilde korunan nadide 64 Kur’an-ı Kerim Koç Holding’in desteğiyle ilk kez Amerika’da sergilenmeye başlandı

ABD’nin konuştuğu Kur’an sergisi

Washington’daki sergiye dünyanın en büyük müze ve araştırma enstitüsü Smithsonian ev sahipliği yapıyor. İstanbul’daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin el yazması Kur’an-ı Kerim koleksiyonundan 64 eser, Koç Holding’in desteğiyle Smitsonian’da sergilenmeye başladı. “Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler” adını taşıyan sergi, Koç Holding ile Smithsonian Vakfı arasında 2005’te imzalanan ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak için işbirliğini içeren anlaşma kapsamında açıldı. Smithsonian Müzesi’nin muhteşem bir galayla duyurduğu sergi daha ilk günden büyük yankı uyandırdı. ABD’nin gördüğü bu çaptaki ilk Kur’an sanatı olma özelliğini taşıyan serginin gala gecesinde konuşan galeri direktörü Julian Raby, öyle heyecanlıydı ki, “Dünyanın en olağanüstü Kur’an koleksiyonu burada. Tükler hazinelerini bize bağışladı. Asya nihayet Amerika ile buluştu. Bu sergi Müslüman hattat ve zanaatkârların 1000 yıldan uzun bir süre boyunca Kuzey Afrika’dan Afganistan’a kadar yayılan sanatlarını ABD’deki ziyaretçilere sunan benzersiz bir fırsat niteliğinde” demekten kendini alamadı.

Haberin Devamı

“Soğuk Savaş gitti, İslamofobi geldi”

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç’un gala konuşması ise yabancı misafirlerden büyük alkış aldı. Bugün yaşadığımız coğrafyadaki, savaşların, rejim yıkma girişimlerinin, göçlerin, sefaletin arkasında Batı’nın da suç payı olduğunu belirten Koç: Aynı güçler, Soğuk Savaş’ı bitirip yerine İslamofobi’yi koydular. İslam dininin ve 1.7 milyar Müslüman’ın terörle, şiddetle bağdaştırılmaya çalışılması bizleri üzüyor, kaygılandırıyor. Maalesef, ABD başkanlık seçimlerinde dâhi İslamofobi retoriğinin kullanıldığına tanıklık ediyoruz. “Hayal ettiğimiz hoşgörüye dayalı dünyanın temel dayanağını kültürlerin, toplumların birbirlerini tanıması, yaşam biçimlerini ve değerlerini anlaması oluşturuyor. Bugün sizlerle açılışını yaptığımız serginin de, İslam’ın daha iyi anlaşılmasına ve yapıcı bir diyalog ortamının oluşmasına hizmet edeceğine yürekten inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ziyaretçi akını bekleniyor

20 Şubat’a kadar açık kalacak sergiyi 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Sergi kapsamında Kur’an-ı Kerim el yazmaları dijital ortamda da milyonlarca kişinin erişimine açık olacak. Online ziyaretçiler, ilgilerini çeken bir kaligrafik ya da illüstratif öğe hakkında da detaylı bilgiye sahip olabilecekler.

Kur’an’ın ilk nüshaları bile var

Sergilenen Kur’an-ı Kerimler 8. yüzyıldan 17. yüzyıla uzanan neredeyse bin yıla yakın bir devri kapsıyor ve Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinin en seçkin yapıtlarından oluşuyor. Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu’ndan seçilen el yazmaları İran, Orta Asya ve Arap dünyasının en kuvvetli hattatlarının elinden çıkan paha biçilmez eserler olarak biliniyor. Sergide, Kur’an-ı Kerim’in ilk nüshaları olarak kabul edilen parşömen üzerine yazılmış Kur’an yapraklarını ihtiva etmesi nedeniyle İslam Dünyası için çok değerli bir koleksiyon olan Şam Evraklarından parçalar da yer alıyor. Şam Evrakları İslam dönemine ait bilinen en erken tarihe (875-876) ulaşmayı sağlayan vakıf kaydı olarak da biliniyor. Şam Evrakları; Kur’an yaprakları, rulo Kur’anlar, Kur’an cüzleri, İslam cilt sanatının ilk örnekleri olan ahşap üzerine kaplanmış deriden oluşan ciltler, mektuplar gibi çeşitli belgelerin bir arada muhafaza edildiği, 8. yüzyıl sonu ile 19. yüzyıl arasında 250 bine yakın belgeden oluşuyor.

Haberin Devamı