Gazete Vatan Logo

ABD’nin derdi: YPG’nin dikkati dağılmasın!

ABD’li yetkililer YPG’ye kol kanat germeye devam ediyor. Korgeneral Funk: Partnerimizin dikkatinin dağılmasını istemem

ABD’nin derdi: YPG’nin dikkati dağılmasın!

ABD’den, Savunma Bakanı James Mattis’in Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili kullandığı “Türkiye’nin Suriye’deki operasyonları, DEAŞ’ın yenilmesinin garantiye alınması çabalarından dikkati dağıtıyor” ifadesine benzer açıklamalar gelmeye devam ediyor. AP ajansının aktardığına göre DEAŞ karşıtı koalisyon yetkilileri, harekatın ‘Fırat Vadisi’nde Irak- Suriye sınırı boyunca elde edilen kazanımları istikrarsızlaştırabileceği’ görüşünde. Irak’taki en üst düzey ABD’li komutan olan Korgeneral Paul Funk, Irak-Suriye sınırındaki Kaim kasabası yakınlarındaki bir karakolu ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada, Afrin’deki harekatın DEAŞ’ın diğer cephelerindeki baskıyı azaltma ihtimalinden ‘büyük endişe’ duyduğunu söyledi. YPG’yi kasteden Funk “Partnerimizin dikkatinin dağılmasını istemem. Bu, Suriye tarafında DEAŞ’a karşı aralıksız devam eden bir mücadele” dedi.

Irak’ın batısında görev yapan Yarbay Brandon Payne de YPG’lilerin Afrin’deki harekata odaklanması durumunda savaşçılarını sınır bölgesinden çekebileceğini söyledi. Böylesi bir senaryonun DEAŞ’ı asıl odak noktası olmaktan çıkaracağını ve örgüte manevra alanı yaratacağını söyleyen Payne “Bunu yapmak istemiyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Joseph Votel: Minnetar olunmalı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, Türkiye’nin Afrin’deki operasyonuna rağmen YPG ile işbirliğine devam edileceğini söyledi. ‘Sahadaki ortağımız Demokratik Suriye Güçleri (DSG)’ ifadesini kullanan Votel şöyle konuştu:

DEAŞ’la mücadelede ortaklarımızın gösterdiği inanılmaz fedakarlığın altını çizmeliyiz. Irak ordusundan ve DSG’den binlerce kişi önemli şehirleri özgürleştirirken ya öldü ya yaralandı. Birkaç gün önce Rakka’daydım ve şiddetin boyutunu ilk elden gördüm. Bu çabanın çoğunu sahadaki ortaklarımız gösterdi ve kanlarını döktü. Hepimiz, küresel toplum, onlara minnettar olmalı. Onlar DEAŞ’la mücadeleyi sürdürdükçe ve bölgede istikrarı sağladıkça biz de onlara desteğe devam edeceğiz. Bu hükümetimizin politikası. YPG’ye övgüler dizen Votel, “Türkiye’nin sınırıyla ilgili haklı endişelerini anlıyoruz” ifadesini de kullandı.

Haberin Devamı

ABD: Haberimiz yok ama kınıyoruz

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenzie, PYD/PKK’nın Afrin’den Kilis’e roket saldırısıyla ilgili soruya “Türkiye’ye yönelik her saldırıyı kınıyoruz” yanıtını verdi. Dün Pentagon’daki basın toplantısında Kilis ve Reyhanlı’ya yönelik 54 roket saldırısı Baş Sözcü Dana White ve G.Kurmay sözcüsüne soruldu. Korg. McKenzie, “Türkiye’ye yönelik her saldırıyı kınıyoruz. Bu spesifik saldırı ile ilgili bilgim yok ancak PKK’nın Türkiye’ye yönelik saldırılarını elbetteki kınıyoruz ve bu tehdidin etkisini minimize etmek üzere Türkiye ile çalışıyoruz” dedi.