Gazete Vatan Logo

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ilk açıklamaları yaptı

ABD'nin 45'inci Başkanı Donald Trump resmen göreve başladı. Yemin eden Trump, konuşmasına teşekkür ederek başladı ve "ABD yine kazanmaya başlayacak. Rüyalarımızı geri getireceğiz. Yeni ittifaklar geliştireceğiz. Radikal İslamı dünya üzerinden yok edeceğiz." dedi

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ilk açıklamaları yaptı

20:00: DONALD TRUMP YEMİN TÖRENİNDE KONUŞTU
Trump'ın konuşmasından satır başları;
- Bugünden itibaren sadece Amerika öncelikli olacak. Harekete geçme zamanı geldi.
- ABD vatandaşları olarak şu anda büyük bir ulusal çabanın parçasıyız. Ülkemizi yeniden yapılandıracağız.
- Uzun zamandır çok kötü bir zümre başkentten yönetimin meyvelerini topladı. Siyasetçiler zengileşti, vatandaşlar fakirleşti.
- Artık değişim başlıyor. Ülkemizin unutulmuş erkek ve kadınları artık unutulmayacak.
- Amerikalılar harika okullar, güvenli mahalleler ve iyi iş imkanları istiyorlar. Bunlar son derece mantıklı talepler.
- Bugün ettiğim yemin tüm Amerikalılara verdiğim bir bağlılık yeminidir. Onlarca yıl yabancı, endüstrileri ve orduları güçlendirdik.
- Trilyonlarca Dolar harcayıp başka ülkeleri zengin ettik. Artık bu geçmişte kaldı. Sadece geleceğe bakacağız.
- Yurdumuzu artık yeni bir vizyon yönetecek. Öncelik ABD olacak. Verdiğimiz her karar önce Amerikan halkı gözetilerek verilecek.
- Kaybedilen işlerimizi, sınırlarımızı, refahı ve zenginliğimizi geri getireceğiz. Yeni otoyollar, köprüler ve havaalanları yapacağız.
- Hiç kimseye kendi yaşam tarzımızı empoze etmeye çalışmıyoruz ama bir örnek olarak parlayacağız. Yeni ittifaklar geliştireceğiz.
-İncil bize insanların birlikte yaşamasının güzelliğinden söz eder. ABD birlik olduğunda kesinlikle durdurulamaz.
- Ordumuz ve güvenlik güçlerimiz tarafından harika biçimde korunmaya devam edeceğiz.
- Yeni bir bin yılın eşiğindeyiz. Uzayın sırlarını çözmeye ve yeni teknolojilere hazırlanıyoruz.

CNN’den kızdıran yorum

Trump’ın hem seçim kampanyası döneminde hem de başkan seçildikten sonra ‘yalan haber’ yapmakla CNN televizyonunda Çarşamba akşamı yayınlanan bir program, Trump taraftarlarının öfkesine yol açtı. Muhabir Brian Todd, Washington’daki yemin töreni sırasında Trump’ın ve diğer üst düzey yöneticilerin öldürülmeleri halinde yönetimin otomatik olarak, Obama döneminde göreve getirilen bir isme kalacağı yorumunu yaptı.

Todd’un yaptığı yorum, Amerikan başkanlarının yemin töreni sırasında uygulanan bir güvenlik önlemine dayanıyor. Başkan ve başkan yardımcısıyla birlikte ataması gerçekleştirilen bakanların yemin töreninde aynı yerde bulunmaları, güvenlik protokollerine göre büyük bir risk doğuruyor. Olası bir terör saldırısında Beyaz Saray ekibinin yanı sıra, töreni izlemeye gelen Senato ve Temsilciler Meclisi liderlerinin de hayatı tehlikeye gireceği için, ülkenin başsız kalmaması amacıyla, yönetiminden düşük mevkide bir isim, törene katılmıyor. Bu kişiye İngilizce ‘tayin edilmiş geride kalan’ (Designated Survivor) adı veriliyor.

‘Koltuk ona kalacak’

CNN, Trump ekibinden geride kalması için seçilen ismin, dışişleri bakanlığını vekaleten yürütecek olan Thomas Shannon olacağını belirtti. CNN’in ‘Felaket Obama kabinesinden bir ismi Oval Ofis’e taşıyabilir’ başlıklı haberine muhafazakar yayın organları ve Trump taraftarlarından tepki yağdı.

Dizisi var

CNN, tartışma yaratan haberinde, ABC kanalında yayınlanan ‘Designated Survivor’ adlı dizi filmden kareler kullandı. Başrolünü Kiefer Sutherland’in oynadığı dizide Amerikan Başkanı ve kabine üyeleri, Başkan’ın ‘Ulusa Sesleniş’ konuşması sırasında düzenlenen terör saldırısında hayatlarını kaybediyor, başkanlık koltuğu da güvenlik amacıyla etkinliğe katılmayan Konut Bakanı’na (Kiefer Sutherland) kalıyor.

İdari kadroyu yetiştiremedi

Dün göreve başlayan Başkan Trump’ın ilk işi, idari kadrolara yapacağı atamalar olacak. Seçimlerinden bu yana geçen 2.5 ay içerisinde ekibini toplamayı başaramayan Trump’ın 15 kişilik kabinesi için aday gösterdiği isimlerden sadece iki tanesi Kongre’den onay alabildi. Bunlardan ilki İç Güvenlik Bakanı John F. Kelly, diğer ise Savunma Bakanı James N. Mattis. Halen onay bekleyen Rex Tillerson’un yerine dışişleri bakanlığı görevini vekaleten, Obama’nın ekibinde yer alan Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Thomas Shannon yürütecek.

Sadece 29 atama

Yerel basın, Trump’ın bugüne kadar 660 personelden oluşan yönetim kadrosuna sadece 29 isim atadığını vurguladı. Bu durumda yönetimde oluşan boşluğu kapatmak isteyen Trump’ın, dışişleri ve ulusal güvenlik departmanları için, Obama döneminde göreve getirilen 50 isimle ‘şimdilik’ yola devam etme kararı aldığı belirtiliyor.

Melania ‘güzellik odası’ yaptıracak

Eşinin başkanlığı döneminde zamanının büyük bölümünü oğulları Barron’la birlikte New York’ta geçirecek olan Melania Trump’ın, Beyaz Saray’ın başkan ailesine ayrılan bölümüne bir ‘güzellik odası’ yaptırmayı planladığı ortaya çıktı. First lady’nin makyözü Nicole Bryl, US Weekly dergisine verdiği röportajda, “Bayan Trump, Beyaz Saray’da işimizi daha iyi yapabileceğimiz aydınlatma ortamına sahip bir oda istiyor” diye konuştu.

Aynalı Oval Ofis

Öte yandan Başkan Trump’ın da, resmi çalışma alanı olan ‘Oval Ofis’te, Trump Tower’ın dekorasyonunu andıran değişiklikler yaptırması bekleniyor. İç mimarlar, 80’lerin ‘şatafatlı’ tasarımlarını tercih eden Trump’ın Oval Ofis’i aynalarla donatabileceğini öngörüyor.

20:00: Mike Pence, Yüksek Mahkeme Yargıcı Clarence Thomas'ın huzurunda ‘başkan yardımcısı' olarak yemin etti.
Pence, yemin etmesinin ardından Obama ve eski Başkan Yardımcısı Biden'le el sıkıştı.
19.15 Eylemcilere müdahale eden polis, Washington Post muhabirini darp etti
Başkentteki yemin töreni öncesinde Trump karşıtlarının düzenlediği eylemelere müdahale eden Washington DC polisinin gazeteci ve yasal gözlemcileri de hedef aldığı iddia edildi.
Gazeteciler ile gözlemcilerin biber gazına maruz kaldığı ifade edilirken, Washington Post muhabiri Dalton Bennett'in polis tarafından yere fırlatıldığı aktarıldı.
19.05 Başbakan Yıldırım'dan Trump'a başarılar mesajı
Başbakan Binali Yıldırım, ABD'de bugün başkanlık koltuğuna oturacak Trump'a başarılar diledi.
Trump'ı zorlu günler beklediğini söyleyen Yıldırım, "Hem küresel anlamda hem de küresel ekonomik krizin, küresel refaha dönüştürülmesi konusunda alacağı kararlar, atacağı adımlar önemli olacaktır. Tekrar başarılar diliyorum" diye konuştu.
19.04 Polis, McDonalds’a saldıran göstericileri biber gazıyla dağıttı
Washington DC polisinin bölgedeki bir McDonalds'a saldıran eylemcileri biber gazı kullanarak dağıttığı belirtildi.
19.02 Trump karşıtı göstericiler camları kırdı, çevredeki araçlara zarar verdi
Kendilerine ‘Siyah Birlik' adını veren Trump karşıtı göstericiler, başkentteki kafe, dükkan ve mağazaların camlarını kırdı; çevredeki araçlara zarar verdi.

Haberin Devamı

18:42: Amerika'da ortalık karıştı!

Haberin Devamı

ABD Başkanlığı devir teslim töreni sırasında bir anda ortaya çıkan protestocular Washington'ı karıştırdı. Polis gruba gazla müdahale ediyor...

Haberin Devamı

18:40: Obama'nın ABD'lilere son sözleri
Beyaz Saray'daki Oval Ofis'ten ayrılması sonrasında gazetecilerin 'hüzünlü' hissedip hissetmediği sorusunu yanıtlayan Obama, "Tabii ki" yanıtını verdi.
Obama, ABD halkına son sözlerinin ne olduğunun sorulması üzerine de "Teşekkür ederim" dedi.

Haberin Devamı

18:02: Donald ve Melania Trump Beyaz Saray yakınlarındaki St John kilisesinde ayine katılmak için yola çıktı.

ABD'nin 45. başkanı seçilen Trump'a eşinin yanısıra kızı Ivanka Trump ve eşi Jared Kushner eşlik ediyor. Daha sonrasında ise St. John kilisesini ziyaret ettiler.

Dünyanın dört bir yanında Trump karşıtı gösteriler sürüyor. Londra, Brüksel, Filistin, Manila, Kiev, Sydney ve Dublin protesto merkezlerinden bazıları.

17.20 : Başkan Barack Obama, son kez Beyaz Saray'dan dışarıya adımını attı. Twitter hesabından duygusal mesajlar paylaşan Obama, "Hayatımı sizin hizmetinize adamak bir onurdu. Siz beni daha iyi bir lider ve adam yaptınız. Durmayacağım! Değişime inanıyorum çünkü size inanıyorum" dedi.

17.00 : Melania Trump'ın üstündeki toz mavisi elbise, eski başkan John F. Kennedy'nin eşi Jacqueline Kennedy'nin stiline benzetildi. Kıyafeti tasarlayan modaevi, Ralph Lauren. Kızı Ivanka Trump ve kocası Jared Kushner de yeni başkanla birlikte.

16.45 : Trump ailesi flaşların önüne çıktı. Kırmızı bir kravat takan Trump'a eşi Melania eşlik ediyor. Çift, St. John kilisesini ziyaret ederek tarihi güne başladı.

16.40 : Reuters haber ajansı, Washington'da kendilerini birbirlerine zincirleyen protestocuların fotoğraflarını geçiyor.

16.40 : Başbakan Binali Yıldırım, yeni başkana Twitter'dan mesaj verdi: "DonaldTrump'a başarılar diliyoruz. Türkiye'nin yaptığı barışı kalıcı hale getirme çabalarına daha fazla destek vermelerini bekliyoruz."

16.25 : Rus sanatçı Vasily Slonov ise, Sibirya'daki Krasnoyarsk'da Trump'ın yemin töreni için sıra dışı bir çalışma hazırladı. Slonov ve yardımcısı, kent sokaklarında Trump'ın fotoğrafını taşıyor.

Ünlü tarihi köprü Tower Bridge, siyasetin merkezi Westminster Köprüsü, Londra'yı ziyaret edenlerin uğrak noktası dev London Eye dönme dolabı ile kültür ve sanatın kalbinin attığı Southbank kıyılarından görülen köprülere asılan afişlerde, 'Duvarlar değil köprü inşa edin', 'İslamofobiye karşı birleşin' ve 'Bundan sonra ne olacağı bize kalmış' yazıldı. Göstericiler ayrıca ellerinde 'Açık fikirlilik' yazılı pankartlar taşıdı.

İrlanda'nın başkenti Dublin'de benzer afişler asıldı. Britanya genelindeki 150 köprünün afişlerle donatıldığı bildiriliyor.
16.00 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, günün ağarmaya başladığı Washington'dan ilk fotoğrafları geçti. Fotoğraflarda Trump destekçilerinin toplanmaya başladığı görülüyor. Tören için başkente gelen Trump taraftarlarından biri, BBC'ye verdiği röportajda, "Sabaha kadar uyuyamadım" diyor.
15.50 : Trump, ilk mesajını Twitter üzerinden verdi: 'Her şey bugün başlıyor...'Donald Trump başkanlık görevine başladığı günün ilk Twitter mesajında "Her şey bugün başlıyor.
Yemin töreni için sabah 11'de görüşelim. Hareket devam ediyor-İş başlıyor" dedi.