Gazete Vatan Logo

ABD muhalifleri nasıl seçecek?

Obama yönetimi, Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan’da eğitilecek Esad muhaliflerini seçmek için kapsamlı bir eleme planı hazırladı.

IŞİD’le mücadele kapsamında Suudi Arabistan ve Türkiye’de eğitilecek Suriyeli muhaliflerin seçim süreci halen başlayabilmiş değil. Çünkü ABD yönetimi bu konuda ince eleyip sık dokumak istiyor. IŞİD ve benzeri radikal oluşumların ilk etapta eğitilecek 5 bin kişinin içine sızmaması için Amerikan Merkez Komutanlığı CENTCOM bir seçim planı hazırladı. Washington Post’un haberine göre ilk etapta ılımlı muhalifler arasından belirlenecek adayların isimleri hem ABD hem de Avrupa istihbarat veritabanında aranacak. Herhangi bir suça karışmış olanlar tespit edilirse hemen o isim adaylar listesinden çıkarılacak.
İlk testi geçen kişilerin parmak izleri de aynı istihbarat veritabanlarında aranacak ve temiz çıkanlar bu kez stres testine ve psikolojik değerlendirmeye alınacak. Ekstrem fikirlere sahip olan ya da akli dengesi yerinde olmayan kişiler de burada elenecek. Komuta kademesindeki muhalifler ise çok daha sıkı bir eleme prosedürüne tabi tutulacak. Sonunda belirlenen kişilere Cenevre Konvansiyonu gibi konularda dersler verilecek ve savaş alanında herhangi bir savaş suçuna karışmalarının önü bu şekilde alınacak.

Haberin Devamı