Gazete Vatan Logo

ABD'liler paralarını iki Türk'e emanet ediyor

4 milyon Amerikalı, 300 milyon doları 2 Türk’ün sahip olduğu ATM’lerden çekiyor.

National ATM Council verilerine göre ABD genelinde bankaların ve bağımsız şirketlerin sahip olduğu ATM sayısı 425 bin.

Restoranların, süpermarketlerin, benzin istasyonlarının, alışveriş merkezlerinin içinde yer alan bağımsız ATM cihazları pazarında da kıyasıya bir rekabet söz konusu.

Bankaların dışında, özel şirketlerin sahip olduğu bağımsız ATM sayısı 222 bin 500. İlk ATM 1969 yılında Rockville Centre, New York merkezli Chemical Bank şubesinde kullanıldı. ATM cihazları 45 yılda ülkenin her köşesine dağılırken bugün her 730 kişiye bir ATM düşüyor.

New York ve New Jersey eyaletlerinin üç büyük ATM şirketinden biri de Ercüment (43) ve Bülent Müftahi (39) kardeşlerin sahibi olduğu United ATM Services şirketine ait. Merkezi New Jersey, Ridgefield şehrinde olan United Group, ülkenin 10 eyaletinde 2 bin ATM cihazına sahip.

İLK ATM BENZİNCİDE

Aynı zamanda diğer şirketleri olan United Paper & Ribbon ile de POS ve ATM makinelerine kağıt tedariki yapıyor. Bu şirket de Amazon e-ticaret sitesinde en çok POS makinesi kağıdı satan firma durumunda.

ABD merkezli dört fabrikanın temsilciğini yapan Müftahi kardeşler, ATM işinde BP benzin istasyonlarının ve benzin istasyonları tedarikçisi Harold Levinson Associates şirketinin tercihli iş ortağı konumunda.

İlk ATM makinelerini New Jersey merkezli bir Türk işadamının benzin istasyonuna koyarak başlayan kardeşler, bugün New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Connecticut, Florida, Massachusetts, Maryland, Virginia ve New Hampshire eyaletlerinde ATM cihazlarına sahip. Son olarak Boston Havalimanı terminalindeki ihaleyi kazanan kardeşler, Massachusetts eyaletinde büyümeye devam ediyor.

MASTER İÇİN GELMİŞLERDİ

Haberin Devamı

1998 yılında Amerika’ya master yapmak için gelen Ercüment Müftahi, Chase Manhattan bankasının POS makineleri hizmetleri bölümünde çalışmaya başladı. Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi İngilizce İşletme mezunu olan Ercüment Müftahi, 9 yıl aynı bölümde çalıştı. Kardeşi Bülent de 2000 yılında eğitim amaçlı geldi ve aynı bankada işe girdi.

Bankada çalıştıkları dönemde müşterilerinden en çok POS makinelerinin kağıdının nereden alabilecekleri sorusuyla karşı karşıya kaldılar.

Kardeşler, ilk kurdukları şirket olan United Paper & Ribbon ile iş hayatına atıldı. O zamana kadar çok yüksek fiyattan ve belli başlı bir kaç noktadan ürün alabilen müşteriler, Müftahi kardeşlerin 2003 yılında iki fabrikanın Doğu Yakası temsilciliğini almasıyla fiyat avantajına da sahip oldular.

Bülent tam zamanlı, ağabeyi Ercüment yarı zamanlı benzin istasyonlarına, restoranlarına, marketlere POS makinesi kağıdı satışına başladı. 2007 yılında ATM makinesi işine girince Ercüment de Chasebankasından ayrılıp ATM pazarlamaya başladı. Müftahi, Genelde çalışılan yere rakip bir şirket kurularak yola çıkılır. Biz de banka kuramayacağımıza göre onunla ilgili bir sektörde yola koyulduk, diyor.

KAĞIT TEDARİKÇİSİ

Haberin Devamı

Yedi yılda 2 bin ATM sayısına ulaşan United ATM Services, üç ayrı ATM üreticisinin distribütörü olarak faaliyet gösteriyor. United Paper & Ribbon da dört farklı fabrikanın POS makinesi kağıt üreticisinin temsilcisi. United Paper, POS makinesi kullanan yaklaşık 7 bin iş yerinin kağıt tedarikçisi durumunda.

Bir ATM cihazının konulduğu yerde tutup tutmadığı 2 ayda belli olur, diyen Ercüment Müftahi, ayda ortalama 200 işlemin altında kalan bir ATM’nin performansının düşük olduğuna dikkat çekiyor. ATM cihazlarından çekilen nakitlerde alınan komisyon tutarlarını firmanın kendisi belirliyor. 1.50 dolardan başlayıp 4.99 dolara kadar farklı komisyon uygulanan ATM’ler bulunuyor.

PENNSYLVANIA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Haberin Devamı

Bir ATM cihazında dört farklı kurumun işbirliği söz konusu. İlki ATM’nin konulduğu mekanın sahibi, diğeri para işleminin yapılmasına izin veren ve bankalar arası bir ağa üye olan finans kurumu (NYCE, PULSE, PLUS, Cirrus, AFFN, Interac, Interswitch, STAR, LINK, MegaLink veya BancNet), üçüncüsü parayı ATM’lere koyan, alan ve taşıyan şirket (Garda, Brinks, Loomis, etc) diğeri de ATM cihazlarının sahibi olan United ATM gibi şirketler. Yani alınan komisyon dört ortak arasında paylaşılıyor.

United ATM Services, Koreli ATM üreticisi Nautilus Hyosung şirketinin ürünlerini kullanıyor. Kendi şirketlerinde soygun veya benzeri amaçlı zarara uğrayan ATM sayısı yılda 10 civarında, cihazlar 10 bin işlemi hafızasında tutabiliyor.

Müftahi kardeşlerin sahibi olduğu 2000 ATM cihazının yüzde 60 gibi bir oranı New York ve New Jersey eyaletlerinde bulunuyor. Pennsylvania ise ATM sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor.

KIYASIYA REKABET

Haberin Devamı

Her isteyen dilediği yere ATM cihazı koyamıyor. Independent Sales Organizations sertifikasına sahip firmalar bu işi yapabiliyor. Bülent Müftahi, pazarda rekabet çok yoğun ve kıyasıya bir yarış var. Büyümemiz genelde satış temsilcilerimizin bulduğu yeni yerleri zincire ekleme yoluyla veya mevcut müşterilerin referansıyla oluyor, diyor.

ATM sektöründe yaşanan soygunlara karşı alınan önlemlerin arttırılması amacıyla Müftahi kardeşler, New York Emniyet Müdürü Raymond Kelly ile birlikte ortak bir program üzerinde çalışıyor. Amaç, ATM vandalizminin önüne geçip verilecek ceza oranını arttırmak. Halen mevcut durumda, ATM soyguncuları basit suç kapsamında değerlendiriliyor.

Müftahi kardeşler soygunların adi suç yerine finansal suç olarak değerlendirilmesini istiyor. Bu konu ile ilgili diğer sekiz ATM şirket sahipleriyle beraber hareket ediyorlar. Müftahi kardeşler, halen üzerinde çalıştıkları bir başka proje ise mobil robot ATM’ler. Bulundukları ortamı dolaşıp hareket edebilen ATM’ler, fuar ve casino gibi kalabalık ortamlarda para çekme ihtiyacını karşılayabiliyor.

İkişer çocuk babası olan Ercüment ve Bülent Müftahi kardeşler, sektörün önemli organizasyonlarından ATM Industry Association ve National ATM Council üyesi. (posta 212)