Gazete Vatan Logo

ABD'liler İstanbul'da petrol arıyor!

Yeni petrol kanununun ardından Amerikalı şirketler daha önce rekabete girdikleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) 'ortaklık' stratejisi geliştirdi. Şimdi İstanbul'da petrol ve doğalgaz arıyorlar.

Yeni petrol kanununun sağladığı olanakların da etkisiyle yurtdışına açılan petrol ve doğalgaz yatakları, ABD şirketlerine yaradı. Amerikalı şirketler daha önce rekabete girdikleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ilgili yeni stratejilerini ortaklık olarak belirledi. Trakya ve Güneydoğu’daki çalışmalar hızlandı.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, Shell’in ardından Amerikalı ExxonMobil, Güneydoğu Anadolu ve Trakya’da kaya gazı araması için TPAO ile görüşmeye başladı. Kaya gazına Avrupa ’dan da ilgi olduğu belirtildi. Yabancı şirketler, kaya gazının yanı sıra kaya petrolünde de önemli bulgulara ulaştı. 2 yıl önce de kaya gazı için girişimlerde bulunan Exxon’un bu sefer anlaşmaya yakın olduğu kaydedildi. Exxon’un ilgilendiği sahalarda 20 trilyon metreküpe ulaşan kayagazı potansiyeli olduğu belirtildi. Çıkarılan kaynakların TPAO ve Exxon arasındaki bölüşümünün nasıl olacağı pazarlıklar sonucu şekillenecek ve önümüzdeki aylarda netleşecek.

İSTANBUL 'DA DOĞALGAZ

TPAO, bir ortaklık da ve Amity Oil ile yaptı. Güneydoğu’da da faaliyeti olan Amerikalı Trans Atlantic bünyesindeki Amity ile yapılan anlaşma, Tekirdağ ve İstanbul’da hem petrol hem doğalgaz arıyor. Şirketin bir yılı aşkın süredir tüm Trakya’da sondaj faaliyeti yürüttüğü, potansiyel görülen yerlerin başvuru yapılan bölgelerle sınırlı olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Trans Atlantic’in TPAO ile ortaklığa gitmeyi strateji olarak belirlediği öğrenildi. Şirketin, hem teknik kapasitesini, hem de yetişmiş personelini Türkiye’ye taşıması nedeniyle, Türkiye’de arama sektörüne katkı yapacağı hesaplanıyor. Trans Atlantic’in 2007 yılından itibaren Türkiye genelinde hem petrol hem de doğalgaz yoğun şekilde ruhsat başvuruları bulunuyor. Şirketin halihazırda Güneydoğu’da yatırımları bulunuyor. Şirket, 3 boyutlu sismik araştırmalar yapıyor.

Yeni kanun ne getiriyor?

Yabancı yatırımcıların Türkiye ilgisinde yeni Petrol Kanunu etkili oldu. Türkiye’de Meclis’te kabul edilen yeni kanun ile feshedilen anlaşmalar, yeni anlaşmalar için teminat gibi işlev görebiliyor. Şirketler, daha önce aldıkları ruhsatlarla ilgili yükümlülüklerini belli oranda yerine getirmişse yeniden ruhsat almaları kolaylaşıyor. Enerji Bakanlığı yetkililerinin daha önce yaptığı açıklamalara göre, bu şekilde haziran ayı itibarıyla mevcut yatırımcılardan 100 başvuru alındı. Çıkan yeni mevzuat, yabancıların belli bir bölgede alacağı ruhsat sayısı konusundaki sınırlamaları da ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı

Bir sektör yetkilisi, yeni gelişmelerin ardından, başta ABD’liler olmak üzere enerji şirketlerinin TPAO’ya “devlet olanaklarına sahip güçlü bir rakip” değil, “potansiyel bir partner” olarak bakmaya başladığını ifade etti.