Gazete Vatan Logo

ABD'li üst düzey yetkili: Havadan yakından destek sunacağız

ABD’li üst düzey bir yetkili, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü IŞİD'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'na ilişkin, “Türklerle senkronize bir haldeyiz. Eğer bir hava operasyonu olacaksa havadan yakından destek sunacağız.” dedi.

ABD'li üst düzey yetkili: Havadan yakından destek sunacağız

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’ye seyahati öncesinde uçakta gazetecilere bilgilendirmede bulundu.

Biden'in seyahatinin önemine dikkati çeken yetkili, “Ziyaretin ana amacı müttefikliğimizin sarsılmaz ve güçlü olduğunu temin etmek ve ilişkileri eski seyrine sokmak çünkü Türklerle yaptığımız birçok iş var, IŞİD ile mücadele, Suriye ve Irak konusu, Kürt problemi…Şu aşamada hiçbirimiz bu ilişkinin gerilmesine katlanamaz.” dedi.

“Gerginlik var ama iki ülke ilişkileri kopma eşiğine gelmiş durumda değil.” diyen yetkili, Biden’ın Ankara ziyareti esnasında, bu zor zamanlarında Türk halkıyla dayanışma mesajı vereceğini kaydetti.

FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi

15 Temmuz’daki kanlı darbe girişiminin ardında olan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in iade edilmesi talebine ilişkin bir soru üzerine yetkili, Türkiye’nin Gülen’in iade edilmesine ait dört dosyayı kendilerine ilettiğini ancak bunların darbe öncesine ait suçlamalar olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yetkili, "Gülen’in darbeyle muhtemel ilişkisine dair" Türk yönetiminin kendilerine herhangi bir delil sunmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İade talebini çok ciddiye alıyoruz. ABD Adalet Bakanlığı, son dönemdeki iade taleplerine nazaran bu konuda bu kez daha fazla avukatla çalışıyor. Ancak ne Başkan (Barack Obama) ne de Başkan Yardımcısı Biden tek taraflı olarak bu konuda karar verebilir, bu yasalara aykırı olur. Delilleri mahkemeye sunması konusunda Türklerle çalışabiliriz ama bunların muhtemel bir iadeye ilişkin yeterli olduğuna mahkeme karar verecek."

PYD’nin Fırat’ın batısındaki varlığı

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin Fırat nehrinin batısında eylemlerinin sorulması üzerine ABD’li üst düzey yetkili, PYD’yi de barındıran Suriye Demokratik Güçleri’nin birkaç gün önce Münbiç kentinin kuzeyinde ilerlediğini ancak geri çekileceklerini Türk muhataplarına ilettiklerini söyledi.

Yetkili, “Türkler bu operasyon hakkında çok da heyecanlı değillerdi ancak bilgilendirdik, Kürt güçlerin operasyondan sonra çekileceklerini açıkça söyledik. Geri çekilmeden önce temizlik ve istikrarı sağlamak için birkaç haftaya ihtiyaçları var. Dolayısıyla Kürtlerin Fırat’ın öbür tarafına geri dönmelerine ilişkin Türkiye ile varmış olduğumuz anlaşma ihlal edilmedi.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kürtlerin ilerleyişine son verdiklerini veya kendilerinden havadan destek alamayacaklarını gösterdiklerini belirten yetkili, “Kürtler kuzeye ilerleyemeyecek. Suriye Demokratik güçleri durduruldu. Kuzeye gitmelerini desteklemediğimizi ve desteklemeyeceğimizi net bir şekilde ifade ettik. Bizim hava desteğimiz olmadan da yapamazlar. Dolayısıyla onların kuzeye gidişini durdurduk. Şu an Türklerin en büyük endişesine de son verdik. Bu, Cerablus operasyonunun doğru bir şekilde yapılması için biraz nefes alma alanı sağladığını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin hudut güvenliğinin sağlanması ve terör örgütü IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek verilmesini amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı harekatına değinen yetkili, ABD’li askeri yetkililerin Türk muhataplarıyla temas halinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türklerle destekledikleri güçlerin karşı karşıya gelmesini istemediklerini vurgulayan yetkili, “Son 24 saat içerisinde bombalama Cerablus’la ilgili, orada Kürtler yok. Bu IŞİD'e karşı yapılan bir operasyon, Cerablus’a yönelik bir harekatın şekillendirilmesi veya düşmanın savunma gücünü kırmaya yönelik bir operasyon” dedi.

Türklerin sınırını IŞİD’ten temizlemesine yardım etmek istediklerini, bu doğrultuda Türklere havadan destek sunduklarını ve Cerablus planı için kendileriyle iletişim halinde olduklarını belirten yetkili, “Türklerle senkronize bir haldeyiz. Eğer bir hava operasyonu olacaksa havadan yakından destek sunacağız.” ifadesini kullandı.