Gazete Vatan Logo

ABD’li Türk malı Toyota’ya binecek

Toyota, 350 milyon euro yatırımla Türkiye’nin ilk hibrit ve SUV modeli C-HR’ı üretmeye başladı. Toyota Türkiye, C-HR’la ihracat pazarlarını 52’den 97 ülkeye çıkaracak. ABD’ye ihracat yapan üçüncü Türk şirket olacak.

ABD’li Türk malı Toyota’ya binecek

Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektörü, terereciye tere satacak. Ford Otosan ve Tofaş’tan sonra Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye de otomotivin anavatanı ABD’ye ihracata başlıyor. Toyota, 350 milyon euro yatırımla yarattığı Türkiye’nin ilk hibrit ve crossover aracı olan C-HR ile ABD, Kanada ve Tayvan’a ilk kez ihracat gerçekleştirecek. Şirket C-HR modeliyle ihracat pazarlarının sayısını 52’den 97’ye çıkaracak. Toyota, ilklere imza atan aracı C-HR’ı Sakarya fabrikasının bantlarından indirerek resmen üretime start verdi. İhracat da 2017 yılının ilk çeyreğinde başlayacak.

C-HR ile Toyota Türkiye’nin yıllık 150 bin adet olan üretim kapasitesi 280 bine çıkarken, 2 bin kişi için ek istihdam yaratıldı. Ek istihdamla fabrikada çalışan sayısı 5 binin üzerine çıktı. Önümüzdeki dönemde işe alımların süreceği belirtildi. Toyota Türkiye’nin 22 yılda gerçekleştirdiği toplam yatırım tutarı 1.7 milyar euroya ulaştı. C-HR’ın yanı sıra aynı hatta Corolla ve Verso modellerinin de üretimine devam edecek olan şirket, Eylül’de üçüncü vardiya üretime geçerek günlük üretimini 960 adede ulaştırdı. C-HR’ın Avrupa’dan sonra en büyük pazarı ABD, Kanada gibi Kuzey Amerika ülkeleri olacak. C-HR, Tayvan, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin de aralarında olduğu 45 yeni pazara daha ihraç edilecek. Üretim bu yıl yüzde 33, 2017’de yüzde 140 artacak. İhracatın payı yüzde 90’a çıkacak. Toyota C-HR’ın rüzgarıyla 250 bin aracı dünyaya gönderecek.

Haberin Devamı

Toyota’nın en iyisiyiz

Ürettikleri araçların yüksek kalitesi sayesinde bu önemli projenin Türkiye’ye verildiğini aktaran Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Hiroshi Kato, şöyle konuştu: “Sadece Avrupa’da değil global düzeyde de en iyi fabrikalardan biriyiz. Bugünkü tarihi dönüm noktası, bizim için yeni bir dönemin başlangıcı. Toyota C-HR ile şirketimizin Türkiye’nin önde gelen ihracatçıları arasındaki konumu daha da ileriye taşınacak.”

Küresel haritada öneminiz artıyor

Toyota Motor İcra Komitesi Üyesi Moritaka Yoshida, konuyla ilgili, şunları söyledi: “Bu yeni modelle küresel üretim haritasında Toyota Türkiye’nin artan önemini belirtmek istiyorum. Bize göre otomobil üretiminde Türkiye önemli ve doğru bir yer. Biz Toyota Türkiye’nin Toyota C-HR’ı sadece Avrupa için değil dünyanın başka bölgeleri için de üretebileceğine güvendik.”

Haberin Devamı