Gazete Vatan Logo

'Esad gidecek dedi kendisi gidiyor'

ABD Senatosu'ndaki 'şahin kanat'ın başını çeken Cumhuriyetçi Parti Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Barack Obama yönetiminin Ortadoğu ve Suriye politikalarına sert eleştiriler getirdi.

'Esad gidecek dedi kendisi gidiyor'

Hudson Enstitüsü'nde katıldığı panelde Türkiye'yi de kapsayan Ortadoğu seyahati izlenimlerini paylaşan Senatör Graham, Ortadoğu'daki herkeste Obama yönetimine karşı ciddi bir memnuniyetsizlik olduğunu vurguladı.
Graham, Suriye'de muhaliflere yeterli desteği vermeyen Barack Obama yönetiminin, IŞİD'le mücadele noktasında sırtını PYD/YPG güçlerine yaslamasını ise 'büyük bir hata' olarak nitelendirdi.
'BEYAZ SARAY SURİYE'DE PASİF KALDI'
"Zamanında 'Esad gidecek' diyen Obama gitmek üzere; ancak Esad olduğu yerde duruyor" diyen Graham, Obama'nın (kimyasal silahlar konusunda dile getirdiği) kırmızı çizgilerinin geçilmesini seyrettiğini ve caydırıcılığını kaybettiğini belirtti.
Obama yönetiminin, daha önceki Irak tecrübesinde 'gereğinden fazla ders çıkardığını' ifade eden Graham, bu durumun Beyaz Saray'ı Suriye'de 'pasif' ve 'politikasız' bir çizgiye getirdiğini savundu.
'OBAMA'NIN SURİYE POLİTİKASI YOK'
ABD'nin Irak'tan asker çekerken Suriye sınırını tamamen boş bıraktığını ve bunun ileride IŞİD'in yayılmasını kolaylaştırdığını kaydeden Graham, bu durumu, Obama'nın bir Suriye politikasının olmamasına bağladı.
IŞİD'le mücadele stratejisinin değişmesi gerektiğini söyleyen Graham, "İlişkileri iyi olan Mısır ile İsrail ortak bir güvenlik yaklaşımıyla Sina Yarımadası'nda IŞİD'le savaşabilir" önerisini getirdi.
Aynı öneri çerçevesinde "Sünni" etiketi olan ortak bir koalisyon gücünün kurulmasının, Obama'nın mevcut stratejisinden daha çok işe yarayacağını iddia eden Graham, Arap ülkeleriyle İsrail arasındaki muhtemel bir işbirliğinin makul bir ihtimal olduğunu dile getirdi ve bu bağlamda Arap-İsrail barış sürecinin önemine de işaret etti.

Haberin Devamı

“YPG’yi kullanarak IŞİD’in yenilemeyeceğini söyledim”

ABD’li senatör Graham, Türkiye’deyken Washington’ın Suriye stratejisine yönelik büyük bir endişenin bulunduğunu anlattı.

Graham, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’ye seyahatimde ayrıca bizim Suriye stratejimize yönelik gerçek bir endişe gördüm. Onlar (Türkler) YPG’yi PKK’nın kuzenleri olarak görüyor. Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde birçok kez YPG’yi kullanarak IŞİD’i yenilgiye uğratma stratejisinin hiçbir zaman işe yaramayacağını dile getirdim. Bu IŞİD’i yok edecek bir strateji değil. Bu strateji onları zayıflatıyor ama sorunu bir sonraki başkana bırakıyor.”

Haberin Devamı

Graham, Türkiye’nin, ABD’nin mevcut stratejisinin IŞİD’i yok etmeyeceğine inandığını aktararak, “Suriye içinde eğitilen Kürt güçlerinin daha sonra sınırlarında sorun oluşturacağına yönelik büyük bir kaygı içindeler. Türklerin bizim Suriye politikamızdan dolayı ne kadar rahatsız olduğunu size anlatamam.” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki Mısırlılar, Suudiler ve Türklerin, Suriye’nin İran’ın "uydu devleti" olmaya doğru gittiğine inandığını ifade eden Graham, ABD’nin Rusya, İran ve Esad ile ilgili stratejilerinin Esad’ın işine yaradığını ve bölgede ebedi çatışmalara neden olduğunu kaydetti.