Gazete Vatan Logo

ABD’li mahkumların ‘kölelik’ isyanı

ABD’de binlerce mahkum, kötü hapishane koşullarını ve ‘kölelik’ benzeri çalışma şartlarını protesto için açlık grevine başlayacak

ABD’li mahkumların ‘kölelik’ isyanı

ABD’nin 17 eyaletinde binlerce mahkum, hayat ve çalışma şartlarında iyileştirme talebiyle ‘greve gitmeye’ hazırlanıyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, mahkumlar yayınladıkları 10 maddelik listedeki tüm talepleri yerine getirilmezse, 9 Eylül’e kadar açlık grevi ve iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.

Organizatörler, grevin Nisa ayında Güney Carolina’daki Lee Islah Merkezi’nde yaşanan ve 7 mahkumun öldürülmesiyle sonuçlanan isyana karşılık olarak da düzenleneceğini belirtti.

Zam istiyorlar

ABD genelinde halihazırda yüzbinlerce mahkum, tutuldukları cezaevlerinde kendilerine verilen işlerde çalışıyor. Mahkumların aldığı saatlik ücret ortalama 20 cent civarında. Mahkumlar, cezaevi şartlarının yanı sıra, aldıkları ücretlerin de iyileştirilmesini talep ediyor.

Son olarak California eyaletini saran orman yangınlarına müdahale eden ekiplere destek için binlerce mahkum bölgeye sevk edilmişti. Söndürme faaliyetlerine katılan mahkumlara günlük 2 dolar veriliyordu.

Kampanyaya destek verne örgütler, mahkumların böylesine düşük ücretlerle çalıştırılmasının ‘modern kölelikle’ eşdeğer olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı