Gazete Vatan Logo

ABD’li eski bakandan Kaşıkçı olayının ardından önemli karar

ABD’nin eski enerji bakanlarından Ernest Moniz, gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında yaşanan gelişmeleri gerekçe göstererek, Suudi Arabistan’ın 500 milyar dolarlık projesi NEOM’un yönetim kurulundaki rolünü askıya aldığını duyurdu

ABD’li eski bakandan Kaşıkçı olayının ardından önemli karar

Eski Başkan Barack Obama döneminde Enerji Bakanlığı görevinde bulunan Moniz, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kaşıkçı’dan, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamadığını hatırlatan Moniz, "Şu anda yaşanan olayların ışığında, NEOM yönetim kurulundaki rolümü askıya alıyorum." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan’ın "çılgın projesi" olarak gösterilen ve ülkenin kuzeybatısında Akabe Körfezi ile Kızıldeniz kıyıları boyunca uzanacak projenin yönetim kurulundaki 18 isimden biri olan Moniz, projede kendisine verilen rolün, ihtisas alanı enerji konusunda danışmanlık olduğunu belirtti.

NEOM PROJESİ

Suudi Arabistan’ın Mısır ve Ürdün’ü de kapsayacak projesi NEOM’un, ayrıca üç kıta için köprü olması hedefleniyor. Söz konusu üç ülkeden oluşturulması planlanan bölge, tamamen yenilenebilir enerji üretip tüketecek, sadece rüzgar ve güneş enerjilerinden yararlanacak.

OLAYIN GEÇMİŞİ

ABD Başkanı Donald Trump da Kaşıkçı konusunda Suudi Arabistan’ın en üst düzey ismiyle görüştüğünü aktararak, "Çok üzücü bir durum." değerlendirmesini yapmıştı.

Haberin Devamı

ABD Senatosu ise Beyaz Saray’ın Cemal Kaşıkçı konusunda daha fazla sorumluluk alması için Trump’a baskı yapıyor. Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine büyük katkılarda bulunan ve Ortadoğu’nun en etkin gazetecilerinden biri olarak bilinen Washington Post Yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim’de nişanlısıyla Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna gitmiş, kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Nişanlısı Hatice Cengiz, Kaşıkçı’yla 28 Eylül’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna gittiklerini, konsoloslukta evrakın hazırlanmadığı gerekçesiyle haftaya gelmelerinin söylendiğini anlatmış, Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıkıp o akşam Londra’ya gittiğini ve 1 Ekim’de İstanbul’a döndüğünü belirtmişti.

Suudi Arabistan Krallığı’nın İstanbul Başkonsolosluğunca, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan 4 Ekim’de yapılan açıklamada, vatandaşları Kaşıkçı’nın, başkonsolosluk binasından çıktıktan sonra ortadan kaybolduğu iddia edilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın alıkonulduğu iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirilmişti.

Haberin Devamı