Gazete Vatan Logo

ABD köşeye sıkıştı, petrol rekor kırdı

Krizden kurtulup, durgunluğu önlemeye çalışan ABD’de enflasyon kaygıları başladı

Petrolün 100 doları geçmesi tedirginliği artırdı. KKR’nin borçlarını yeniden ötelemesi borsalarda satışı artırdı, dolar 1.21 YTL’yi geçti

Durgunlukla mücadele eden ABD Merkez Bankası FED’in önüne bir de enflasyon engeli çıktı. ABD’de dün açıklanan tüketici fiyat endeksinin Ocak ayında beklentilerin üzerinde gelmesi enflasyon endişelerini canlandırdı. Krizi faiz indirimiyle aşmaya çalışan ABD, tam anlamıyla köşeye sıkıştı. Analistler, yüzde 0.2 beklenirken yüzde 0.3 çıkan ve yükseliş sinyali veren Ocak ayı çekirdek enflasyon rakamlarından sonra FED’in faiz indiriminde zorlanacağını belirtiyor. Petrolün 100 doları geçmesi de enflasyonu artıracak bir faktör olarak gösteriliyor. 18 Mart’ta yapılacak FED toplantısında oranların 0.50 puan indirilmesi beklenirken, son enflasyon rakamları, indirimin daha düşük seviyede kalacağı beklentisi ve KKR’nin borç ödemesini yapamadığı yönündeki haberler zaten diken üzerinde olan piyasalarda kayıpların artmasına neden oluyor. Türkiye’de Un Ro-Ro’yu 1.3 milyar dolara satın alan ve 2007’nin en çok şirket satın alan özel sermaye fonu Kohlberg Kravis Robert (KKR), borsadaki iştiraki Financial Holding’in milyar dolarlık itfasını ikinci defa ertelemek zorunda kaldı. Öte yandan, ABD’de mortgage kredisi başvuruları geçen hafta, yüzde 22.6 gerileyerek yılbaşından bu yana en düşük düzeyine indi. 30 yıl vadeli mortgage faiz oranları da yüzde 6.09’a yükseldi.

Yabancı dolar alıyor

Dış piyasalardaki sıkıntının etkisiyle iç piyasada dolar 1.21 YTL’ye kadar yükseldi. Özellikle Londra merkezli gelen alımlar dolardaki yükselişte etkili oldu. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2 seviyesine ulaşırken, gün içerisinde 45 bin 100 puana kadar gerileyen İMKB, 45 bin 876 puandan kapanarak yüzde 0.81 oranında düşüş yaşadı.

‘Gittiklerinde cari açıkla başbaşa kalacağız’

Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “Eğer ekonomide herhangi bir kırılma görmüyorsak bu işlerin iyileşmesinden dolayı değildir. Kırılganlığın olmadığı her ortam, hızla yabancılaşmanın devam ettiği anlamına gelir” dedi. Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Ankara Ticaret Odası (ATO) ve OSİAD işbirliğiyle düzenlenen toplantıda konuşan Şener, cari açığa dikkat çekti. Şener, Türkiye’nin dünyada paraya en fazla para kazandıran ülke olduğunu, Türkiye’ye sürekli giren bir para bulunduğunu, bu para çekildiğinde cari açıkla baş başa kalınacağını söyledi.

‘Yabancılar çıkmıyor, 10 milyar dolar garanti’

Malİye Bakanı Kemal Unakıtan, hiç özelleştirme olmasa dahi Türkiye’nin bu yıl 10 milyar dolarlık yabancı sermayeyi garantilemiş durumda olduğunu söyledi. Hesap Uzmanları Vakfı ile Gazi Üniversitesi’nin düzenlediği panelin açılışında konuşan Unakıtan, “Türkiye’ye gelen para, ’Türkiye’den çıkayım mı değil, çıkmayayım’ diyor. Borsadan çıkıyor ama parayı mevduatta tutuyor. Güllük gülistanlık olduğumuzu söylemiyorum. Pembe tablo çizmiyorum. Ama paniğe gerek yok, korkulacak bir durum yok. Bizim gidip, ABD’deki mortgage kredilerine karışacak, onlara çare bulacak halimiz yok” diye konuştu.

Haberin Devamı