Gazete Vatan Logo

ABD Kongresi F-35 satışını durduruyor

Amerikan Kongresi’nin iki kanadı, 2019 yılı savunma harcamaları yasa tasarısında, Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulması konusunda uzlaşma sağladı

ABD Kongresi F-35 satışını durduruyor

ABD Kongresi’nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi, 716 milyar dolarlık 2019 savunma harcamaları yasa tasarısının nihai hali üzerinde uzlaşma sağladı. Üzerinde uzlaşma sağlanan tasarıda, Türkiye’ye yeni nesil savaş uçağı F-35’lerin teslimatının geçici olarak durdurulması da yer alıyor.

Varılan uzlaşma metnine göre, tasarının yasalaşmasından 90 gün içerisinde Savunma Bakanlığı’nın Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu Kongre’ye sunması gerekiyor. Bu raporda, Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve F-35 programından çıkarılmasının Amerikan sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirilmesi bekleniyor. Tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen versiyonunda Savunma Bakanlığı’nın raporu gelene kadar teslimatın geçici olarak durdurulması yer alırken, Senato’da eklenen değişiklik maddesinde ise Türkiye’nin projeden tamamen çıkarılması öngörülüyor.

Türkiye’nin rolü

Türkiye, silah üreticisi Lockheed Martin tarafından geliştirilen Müşterek Taarruz Programı kapsamındaki beşinci nesil savaş uçağı F-35 Lightning II projesine 2002 yılında dahil olmuştu. Ankara, F-35’lerin bazı parçalarını tedarik etmesinin yanı sıra filosuna eklemek için 116 adet uçak sipariş etmişti. Bu uçaklar için yapılacak toplam ödeme 25 milyar dolar.

Haberin Devamı

F-35 projesinin Türkiye’deki şirketlere toplam katkısı ise yaklaşık 12 milyar dolar. Projenin tedarikçileri arasında ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, AYESAŞ, Alp Havacılık, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) gibi şirketler yer alıyor.

Beyaz Saray’da F-35 şovu
ABD Başkanı Trump, yerli üretimi teşvik amacıyla Beyaz Saray’da düzenlediği son toplantıda, F-35’lerin üreticisi Lockheed Martin’in CEO’su Marilyn Hewson’ı ağırladı. Trump Hewson’la, Beyaz Saray’ın arka tarafına park edilen bir F-35’in önünde gazetecilere poz verdi. Görüşmeye F-35’leri test eden ekibin başındaki pilot Alan Norman da katıldı.