Gazete Vatan Logo

ABD IŞİD'i vurmaya başladı!

ABD IŞİD'i vurmaya başladı!

Irak'ta ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti Örgütü (IŞİD) militanlarının, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkenti Erbil'e yaklaşması üzerine ABD harekete geçti. 2011 yılından bu yana ilk kez Irak'a saldırı düzenleyen ABD, IŞİD'in mühimmat depolarını da vurdu.

Pentagon sözcüsü Amiral John Kirby'nin Twitter üzerinden duyurduğu bombardımanın hedefi IŞİD'in topçu birliğiydi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "IŞİD'in saldırıları bitene kadar vurmaya devam edeceğiz dedi.

2 F-18'den atılan 2 tane yaklaşık 250'şer kiloluk lazer güdümlü bomba atıldı. Uçakların deniz kuvvetlerine mensup olduğu ve uçak gemisinden kalktığı sanılıyor.

Dün örgütün Erbil'e yaklaşmasının ardından ABD Başkanı Barack Obama, hava saldırısı için orduya yetki vermişti. Irak Şam İslam Devleti Örgütü ise, Twitter'den yaptığı açıklamada, ilerleyişini sürdüreceğini belirtmişti.

Örgütün ilerleyişi Kuzey Irak'ta bir milyon 700 bin kişiyi yerlerinden etmiş durumda.Bölgede yaşanan son gelişmelerin ardından İngiltere, vatandaşlarına Erbil’i terk etmeleri yönünde uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Mahmur Kampı'nın olduğu bölgeden kaçan Iraklılar böyle görüntülendi...

TÜRKİYE'YE ÖNCEDEN BİLDİRİLDİ
ABD, Irak'taki IŞİD militanlarına yönelik hava operasyonu düzenleyeceğini Ankara'ya bir gece önceden bildirdi. Edinilen bilgiye göre, Washington yönetimi Ankara'ya "IŞİD'i vuracağız" bilgisini bizzat Dışişleri Bakanı John Kerry aracılığıyla iletti.
Kerry, dün akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu aradı. Kerry'nin telefonu geldiğinde Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu'nda, Başbakan Erdoğan başkanlığındaki güvenlik zirvesindeydi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki zirveye dün gece, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga katılmıştı.
FRANSA: BİZ DE MÜCALEYE ORTAK OLURUZ
Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande, Irak'ta sivilleri katleden IŞİD'le mücadelede ABD'nin yanında yer alabileceklerini açıkladı.
Hollande, "ABD'nin IŞİD'le mücadelesini destekliyoruz. Ülke olarak biz de Irak halkının yanında, katledilen sivil halkı korumak için yapılan müdahalenin bir parçası oluruz" dedi.

Haberin Devamı

'SOYKIRIMA BENZİYOR'

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in saldırılarının soykırıma benzediğini söyledi.

IRAK HÜKÜMETİNE KESİN MESAJ YOLLUYORUZ
ABD'li bir yetkili, "Irak hükümetine kesin bir mesaj yolluyoruz," dedi.
ABD Irak'a daha önce de hava saldırısı düzenlemeyi planlamıştı ancak IŞİD militanlarının hız kaybetmesi ve Bağdat üzerindeki tehditlerin azalmasıyla bu fikirden vazgeçmişti. Ancak son günlerde IŞİD militanları Kürt bölgesine yoğunlaştırdığı saldırılarını artırdı.
Aynı zamanda on binlerce Iraklı Hristiyan IŞİD'in ülkenin kuzeyindeki Hristiyan bölgelerine düzenlediği saldırılardan kaçmak zorunda kaldı. IŞİD'in Kürt bölgesine düzenlediği saldırı, bölgenin şu ana kadar IŞİD saldırılarına maruz kalmaması ve mültecilere ev sahipliği yapması sebebiyle stratejik bir saldırı olarak görülüyor.
Talimat CENTCOM'dan
Washington Post gazetesine göre, ABD Savunma Bakanlığı, saldırı emrinin Başkan Obama'nın talimatının ardından ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından verildiğini açıkladı.
ABD Merkez Komutanlığı, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da faaliyetlerden sorumlu. CENTCOM'un Türkiye'de ise herhangi bir merkezi bulunmuyor.
Erbil'deki Al Jazeera muhabiri Jane Arraf, IŞİD üyelerinin, peşmerge güçlerinin çekilmesinin ardından ABD yapımı bazı silahlara el koyduğunu ve Washington yönetiminin bu durumla da ilgilendiğini söyledi.
ABD Başkanı Obama, perşembe günü Amerikan ordusuna gerektiğinde IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenleme yetkisi vermişti. Obama “Erbil’e tehdit artarsa IŞİD havadan vurulacak” dedi.
Acil toplanan BM Güvenlik Konseyi de IŞİD'i kınadı ve uluslararası destek çağrısı yaptı.
İngiltere: Erbil'i terk edin
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Kürt Bölgesi'nde yaşanan çatışmalar nedeniyle İngiliz vatandaşlarına Erbil'in de içinde olduğu civar bölgeleri terk etmesi çağrısında bulundu.
Bakanlığın açıklamasına gerekçe olarak bölgedeki güvenlik koşullarının kötüleşmesi gösterildi.

Haberin Devamı