Gazete Vatan Logo

ABD ile savaşa giriyoruz!

Türkiye'yi hedefe koydu

Başkan Barack Obama’nın ülke ekonomisinde ihracatın payını artıracağını ilan etmesi ve FED ile ABD Hazinesi’nin aldıkları tedbirlerle doların değerini düşürüp gelişmekte olan para birimlerinin değerlenmesine yol açmasının bu hedefe hizmet ettiği yorumlarının yapıldığı bir dönemde, ABD’nin hedef pazarlarını bile belirlediği ve buna yönelik çalışmalara başladığı ortaya çıktı.

Üstelik ABD’nin atacağı adımlar Türkiye’yi doğrudan ilgilendiriyor. Düşük kur nedeniyle ithalat artışı endişesi ve ihracatta fiyat tutturma kaygısı yaşayan Türkiye, ABD’nin doğrudan ihracatı artıracağı hedef ülkeler listesine girdi. Türkiye’nin alternatif pazarlara yönelme çabaları içerisinde ihracatını artırmak üzere çaba sarf ettiği ülkeler arasında yer alan 5 ülke de ABD’nin hedefleri arasında yer aldı. Söz konusu ülkeler Endonezya, Güney Afrika, Vietnam, Kolombiya ve Suudi Arabistan oldu. Türkiye, hemiç pazarında ABD’nin ihracat hamlesiyle karşılaşacak hemde payını artırmak istediği pazarlarda bu ülkeyle artan rekabetle karşılaşacak.

Türkiye ve diğer beş ülkenin ABD’nin ihracat hedefi haline geldiği ise yine Obama’nın açıkladığı ‘model ortaklığın’ ekonomi ayağının ilerletilmesi için ABD’ye son dönemde giden bir resmi heyetin temasları sırasında ortaya çıktı. Beyaz Saray’ın ekonomi birimleri tarafından eylül ayında Obama’ya ‘Ulusal İhracat İnisiyatifi’ kapsamında bir rapor sunuldu. Raporda, Türkiye ve diğer beş ülkenin “ABD firmaları için önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde potansiyel arz eden ülkeler” arasında sayıldı. Ülkelerin sahip oldukları yüksek büyüme oranlarının yanı sıra “ABD firmaları açısından uygun iş ortamı arz eden, önemli ihracat potansiyeli barındırdıkları” vurgulandı.

İŞTE ABD'NİN 6 ADIMLIK STRATEJİSİ

1- Güçlü tanıtım programı: 6 ülkeye ihracatı teşvik etmek amacıyla güçlü bir ticaret tanıtım programı uygulanacak.

2- ABD’li firmalara düzenli bilgi akışı: ABD’li firmalara çıkacak fırsatlarla ilgili olarak bilgi verilecek.

3- Engellere yönelik çalışma yapılacak: Ülkelerin pazarlarına girişte yaşanan engellere yönelik çalışmada bulunulacak.

4- Nokta atışı yapılacak: Her bir ülkede potansiyel arz eden sektörlere yönelik tanıtım programları düzenlenecek.

5- Kamu ihalesi almaya destek: Büyük çaplı kamu ihaleleri kazanmaları için firmalara devletten ticari danışmanlık sağlanacak.

6- İsteyene finans yardımı artacak: İhtiyacı olan ABD’li firmalara sağlanan finansal desteğin miktar ve çeşidi artırılacak.

SEKTÖRLER BELİRLENDİ

Rapor hakkında HT Ekonomi’ye bilgi veren kaynaklara göre Türkiye, Endonezya, Vietnam, Kolombiya, Suudi Arabistan ve Güney Afrikametinde Next Tier (Gelecek Katman/Tabaka) ülkeler olarak tanımlandı. İsimve sayı verilmesede “İlgili kamu kurumlarının (ABD) her bir ülkede Amerikan firmaları için fırsat barındıran sektörleri belirledikleri” raporda yer aldı.



Haberin Devamı