Gazete Vatan Logo

ABD ile Çin arasında kriz çıkartacak gelişme! Kabul edildi

Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etti.

ABD ile Çin arasında kriz çıkartacak gelişme! Kabul edildi

Çin, corona virüs günlerinde gösterileri yeniden tetikleyen Ulusal Güvenlik Yasası'nı dakikalar önce kabul etti. Çin Ulusal Halk Kongresi'nin kararını uluslararası haber ajansları 'son dakika' koduyla duyurdu.

Çin'in ulusal marşına saygısızlığın suç sayılması gibi kimi maddelerin yer aldığı ve 'terörizm ile dış müdahaleye' karşı oluşturulduğu belirtilen Hong Kong'a yönelik yeni ulusal güvenlik teklifi, geçen hafta Çin'de parlamentoya sunulmuştu. Çin'in bu son hamlesinin de Hong Kong'daki demokrasi yanlısı eylemleri kontrol altına alma adımı olarak görülüyor.

Yeni tasarının gündeme gelmesiyle birlikte, Hong Kong'da yeniden eylemler düzenlendi ve polis birçok protestocuyu gözaltına aldı. Geçen yıl da suç işlediğinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iadesini öngören yasa tasarısı yüzünden Hong Kong'da uzun süren eylemler gerçekleştirilmişti.

ABD ATEŞ PÜSKÜRÜYOR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, gece yarısı yaptığı açıklamada, Pekin yönetiminin hamlesine tepki göstermiş ve Washington'ın Hong Kong'un siyasi anlamda artık Çin'in özerk bir bölgesi olmadığı sonucuna vardığını ilan etmişti. Konuyla ilgili olarak Amerikan Kongresi'ni bilgilendiren Pompeo, Hong Kong'un bu nedenle Amerikan yasaları gereği ayrıcalıklı bir muameleye tabi olmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Pompeo açıklamasında, "Makul hiç kimse bugün Hong Kong'un Çin'den kayda değer ölçüde özerk olduğunu savunamaz" ifadelerini kullandı. Açıklama, ABD ile Hong Kong'un ticari ilişkilerini derinden etkileyebilir.