Gazete Vatan Logo

ABD için aynalar çocuktan değerli

ABD’nin Afganistan’daki saldırılarda ölen her sivil için yaklaşık 3 bin 400 dolar ödediği ortaya çıktı.

Amerikan Savunma Bakanlığı’nın, Afganistan’da yanlışlıkla öldürülen her sivil için ortalama 3 bin 400 dolar ‘kan parası’ ödediği ortaya çıktı. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre ABD ordusu, hava saldırıları ve operasyonlarda oluşan maddi hasarlar için, ölenlerden daha fazla para ödüyor. Örneğin ordu, yanan bir ev için 20 bin dolar, hasar gören bir kamyon için 14 bin 756 dolar, ölen 8 koyun için ise bin 799 dolar tazminat öderken, ölen bir sivil için ortalama 3 bin 426 dolar değer biçmiş.
Çocuk 2 bin dolar
Sitede açıklanan verilere göre, bir hava saldırısı sırasında kırılan aynalar için 4 bin 57 dolar ödenmiş. Benzer saldırıda ölen bir çocuk için ise ailesine sadece 2 bin 414 dolar verilirken, zırhlı bir araç tarafından ayakları ezilen çocuğun ailesine ise 11 bin dolar tazminat ödendiği kaydediliyor.
Haberde ABD’nin ödediği tazminatın miktarlarının, ölen kişinin ne iş yaptığıyla alakalı olarak arttığı vurgulandı. Örneğin ölen bir doktora ödenen tazminat ölen bir çocuğa göre daha yüksek. Kız çocuklarına ödenen kan parası ise erkeklere göre daha da az.

Haberin Devamı