Gazete Vatan Logo

ABD Genelkurmay Başkanı'ndan TBMM'ye sürpriz ziyaret

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph F. Dunford, Ankara’daki temasları sırasında TBMM’ye sürpriz ziyaret gerçekleştirdi. G.Kurmay Başkanı Hulusi Akar ile darbe girişiminin izlerini inceledi

ABD Genelkurmay Başkanı'ndan TBMM'ye sürpriz ziyaret

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph F. Dunford Jr, Ankara’daki temaslarının ardından sürpriz bir şekilde TBMM’ye gitti. Güvenliği sağlayan emniyet güçlerinden ve basın mensuplarından bile habersiz şekilde gerçekleşen ziyarette Dunford, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında saldırıya uğrayan Meclis’in hasar gören bölümlerinde incelemelerde bulundu.

Korkunç gecede neler yaşandı?

Dunford ve Akar’ın yanı sıra ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’in de aralarında bulunduğu heyet, darbe girişiminde bombaların hedefi olan TBMM’de hasar gören yerlerde incelemede bulundu. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Naci Bostancı da heyete eşlik etti. Başbakan Binali Yıldırım’ın Meclis’teki Başbakanlık makamında hasarları inceleyen Dunford’a 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Meclis’te neler olduğuna dair Elitaş bilgi verdi. Dunford, incelemelerinin ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı ziyaret etti.

‘En güçlü şekilde kınama’

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph F. Dunford, Jr. Adına ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Yzb. Greg Hicks tarafından bir yazılı açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada ‘kınama’ vurgusu yapılarak şunlar kaydedildi: ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph F. Dunford Jr., İncirlik Hava Üssü’nde görevli ABD’li personeli ziyaret etmek ve görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelmiştir. Genelkurmay Başkanı Dunford, ziyareti kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile de bir araya gelecektir. Orgeneral Dunford görüşmelerinde, Türkiye’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen darbe girişimini en güçlü şekilde kınayacak; IŞİD’e karşı mücadele kapsamında İncirlik’ten gerçekleştirilen koalisyon operasyonlarının simgelediği bölgesel güvenliğe ilişkin güçlü ortaklığımızın ve Türkiye’nin hem IŞİD karşıtı koalisyona hem de NATO ittifakına katkılarının önemini bir kez daha vurgulayacaktır.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Kahraman, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’u kabul etti
TBMM Başkanı İsmail kahraman, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’u kabul etti.
TBMM Başkanı Kahraman makamında Dunford’u kabul etti. Kabulde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Naci Bostancı, ABD Ankara Büyükelçisi John Bass hazır bulundu.
DUNFORD; GÜLEN’İN İADESİ AMERİKAN HUKUKU İÇİNDE ELE ALINACAK
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüşmesinde Fethullah Gülen’in iadesine ilişkin Amerikan hukuku ve adaleti içinde konunun ele alınacağını ifade etti. Dunford’ın darbe girişimi gecesi Meclis’in bombaların altında çalışmasının büyük bir cesaret olduğunu belirterek, "Türk halkının cesaretinden etkilendim" dediği öğrenildi.
"MECLİS’İN O GECE TOPLANMASI BÜYÜK BİR CESARET"
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford, Meclis Başkanı Kahraman ile yaklaşık 45 dakika görüşerek ’Geçmiş olsun’ dileğinde bulundu. Dunford’un Meclis Başkanı Kahraman’a Türkiye ile ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu, 14 Temmuz’daki ilişkileri nasılsa 16 Temmuz’dan itibaren de öyle olmasını istediklerini ve buna çok önem verdiklerini söylediği belirtildi. 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenler için üzüntüsünü dile getiren Dunford, Kahraman’a başsağlığı dileğini iletti. Dunford’ın darbe girişimi sırasında Meclis’in toplanmasını büyük bir cesaret olarak değerlendirdiği görüşmede "Türk halkının cesaretinden çok etkilendim. Meclis’te bombaların altında çalışıyor olmalarından, cesaretten dolayı çok etkilendim. Türk halkının ne kadar cesur olduğunu gördüm" dediği öğrenildi.
DUNFORD DA ’TERÖRİST’ DEDİ
Meclis Başkanı Kahraman’ın görüşme sırasında darbe girişiminde bulunanlar için "Bunlar üniforma içindeki teröristlerdir" cümlesinin ardından Dunford’un da ’terörist’ kelimesini kullandığı kaydedildi. Türkiye’ye desteklerinin devam edeceğini vurgulayan Dunford’un, Orgeneral Hulusi Akar’la eski arkadaş olduklarını belirterek "Yıllardır çalışıyoruz. Türk askeriyle beraber Afganistan’da çalıştım nasıl disiplinli olduğunu gördüm" dediği bildirildi. Fethullah Gülen’in iadesinin gündeme geldiği ziyarette Dunford’un Amerikan hukuku ve adaleti içinde konunun ele alınacağını ifade ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı