Gazete Vatan Logo

ABD Gazze soruşturmasını engelledi!

ABD, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını protesto eden Filistinlilere İsrail tarafından ateş açılmasını ve 60 kişinin öldürülmesi konusunda BM'de bağımsız soruşturma açılmasını bloke etti. Washington, şiddetten Hamas'ı sorumlu tuttu.

ABD Gazze soruşturmasını engelledi!

ABD, İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını protesto eden 60 Filistinlinin İsrail tarafından öldürülmesinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde bağımsız şekilde soruşturulmasına yönelik karar tasarısını bloke etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da, büyükelçiliğin taşımasını protesto etmek için sınırda toplanan Filistinliler ile İsrail ordusu arasındaki şiddet olaylarının sorumlusunun Hamas olduğu savunuldu.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, BM Güvenlik Konseyi üyeleri şiddet olaylarının soruşturulmasını talep etti ancak bu yönde bir soruşturmayı da kapsayan karar tasarısı talebi ABD tarafından bloke edildi. BMGK üyeleri buıgün Gazze’deki şiddet olaylarını görüşecek. Oturumda, BM’nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov’un dinlenmesi bekleniyor.

Gazze’deki şiddet olaylarının ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, yaşananların sorumlusunun Hamas olduğu da belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın sözcülerinden Raj Shah, Hamas’ın mevcut durumdan yararlandığını savundu. Sözcü, şiddet olaylarının barış sürecini etkilemeyeceğini ve ABD hükümetinin uygun bir zamanda barış planını takdim edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

8 AYLIK BEBEK DE HAYATINI KAYBETTİ

Pazartesi günü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 59’a çıkarken, 2 bin 770’in üzerinde yaralı var. Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada her iki kişiden birinin kurşunla yaralandığı belirtildi.

Bakanlık tarafından salı günü yapılan açıklamada, olaylar sırasında hayatını kaybedenler arasında sekiz aylık bir bebeğin de olduğu belirtildi. Bebeğin, Filistinliler ile İsrail askerleri arasındaki arbede sırasında sıkılan göz yaşartıcı gazı soluduğu ve hayatını kaybettiği bilgisi verildi.

30 Mart tarihinden bu yana Gazze Şeridi’nde onbinlerce kişi “Büyük Dönüş Yürüyüşü” kapsamında protesto gösterileri düzenliyordu. Protestolar Filistinliler için Nakba (Felaket) Günü olan bugün sona eriyor. Filistinliler 15 Mayıs tarihinde Nakba anmaları düzenliyor. Filistinliler 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasını kendileri için felaket olarak kabul ediyor.

Haberin Devamı