Gazete Vatan Logo

ABD destroyerinden Güney Çin Denizi'nde tartışma yaratacak geçiş

Güdümlü füze destroyeri USS Preble'in, uluslararası hukukun geçerli olduğu sulara erişim ve ölçüsüz denizcilik iddialarına karşı koymak için Scarborough Resifi'nin 12 deniz mili açığında seyrettiği açıklandı.

ABD destroyerinden Güney Çin Denizi'nde tartışma yaratacak geçiş

ABD Donanması'na ait bir destroyerin, Güney Çin Denizi'nde tartışmalı Scarborough Resifi'nin 12 deniz mili açığından geçtiği bildirildi.

ABCNews'in haberine göre, 7. Filo Sözcüsü Binbaşı Clayton Doss, güdümlü füze destroyeri USS Preble'in, Güney Çin Denizi'nde Serbest Dolaşım Operasyonu'nu (FONOP) yürüttüğünü, bugün uluslararası hukukun geçerli olduğu sulara erişim ve ölçüsüz denizcilik iddialarına karşı koymak için Scarborough Resifi'nin 12 deniz mili açığında seyrettiğini" söyledi.

Geçişin, Çin tarafından tepkiyle karşılanması bekleniyor.

Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in 190 kilometre batısında yer alan Scarborough Resifi'nin zengin balıkçılık sahalarıyla çevrili olduğu ifade ediliyor. Resif üzerinde hem Çin hem de Filipinler hak iddia ediyor.

Çin'den ABD'ye “Güney Çin Denizi’nde provokasyona son ver” çağrısı
Çin, ABD donanmasına bağlı bir destroyerin Güney Çin Denizi’nde hak iddia ettiği bölgeye yaklaşmasına tepki göstererek Washington yönetimini "bu tür provokatif eylemlere son vermeye" çağırdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD donanmasına bağlı "USS Preble" adlı destroyerin Huangyan Adası'na (Scarborough Resifi) 12 milden fazla yaklaşmasına ilişkin, "ABD’ye ikili ilişkilere ve bölgenin barış ve istikrarına zarar vermekten kaçınması için güçlü şekilde bu tür provokatif eylemlere bir an önce son verme çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Burada bir kez daha vurgulamalıyım ki ABD savaş gemisi ilgili eylemiyle Çin’in egemenliğini ihlal etmiş, ilgili alanın barış, güvenlik ve iyi düzenini bozmuştur. Çin kesinlikle buna karşı çıkıyor." diyen Sözcü Lu, herhangi bir ülkenin "seyrüsefer ve uçuş serbestisi" adı altında Çin’in ve Güney Çin Denizi bölgesindeki ülkelerin egemenlik ve güvenlik çıkarlarına zarar vermesine kesinlikle karşı çıktıklarını dile getirdi.
Lu, USS Preble’in Huangyan Adası'na yaklaşması sonrası Çin donanmasının ABD savaş gemisini bölgeden ayrılması için uyardığını kaydederek ülkesinin ulusal egemenliğini, güvenliğini savunmak ve Güney Çin Denizi’nin barış ve istikrarını korumak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceğini vurguladı.
ABD donanmasından 7. Filo Sözcüsü Binbaşı Clayton Doss, gün içinde "güdümlü füze destroyeri USS Preble'in, Güney Çin Denizi'nde Serbest Dolaşım Operasyonu (FONOP) yürüttüğünü, uluslararası hukukun geçerli olduğu sulara erişim ve ölçüsüz denizcilik iddialarına karşı koymak için Scarborough Resifi'nin 12 deniz mili açığında seyrettiğini" açıklamıştı.
Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in 190 kilometre batısında yer alan Scarborough Resifi'nin zengin balıkçılık sahalarıyla çevrili olduğu ifade ediliyor. Resif üzerinde hem Çin hem de Filipinler hak iddia ediyor.

Haberin Devamı

Güney Çin Denizi

Haberin Devamı

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Haberin Devamı

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.