Gazete Vatan Logo

ABD desteğini kesti!

El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ile bağlantılı olduğu iddia edilen Beyaz Miğferler adlı grup, ABD’nin kendilerine para göndermeyi kestiğini duyurdu. Beyaz Miğferlerin bütçesinin 3’te birini ABD karşılıyordu

ABD desteğini kesti!

Batı’nın Suriye hükümetinin saldırılarından sivilleri kurtarmaya çalışan bir yardım örgütü olarak gördüğü, Rusya’nın ise Suriye hükümetini suçlamaya yönelik sahte haberler ve görseller üretmekle suçladığı Beyaz Miğferler’in lideri Raed Salih, CBS kanalına konuştu. Beyaz Miğferler’in bütçesinin üçte birini oluşturan Amerikan yardımının son haftalarda durduğunu söyleyen Salih, oysa iki ay önce Washington’a gönderdikleri heyetin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından çok iyi ağırlandığını belirtti. Salih, martta üst düzey ABD’li yetkililerin 2020’ye kadar uzun vadeli yardım sözü verdiğini, şimdiyse Washington’dan hiç para gelmediğini, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yardımın ‘aktif gözden geçirilme’ durumunda olduğu yanıtını aldıklarını aktardı.

Sebep o video mu?

Salih sadece birkaç aylık paraları kaldığını söylerken Beyaz Miğferler’in bir başka yetkilisi de ‘’Bu, çok endişe verici bir gelişme’’ dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir iç yazışmasına göre Yakın Doğu Bürosu Beyaz Miğferler’e tüm fonların dondurulması kararıyla ilgili Trump yönetiminden 15 Nisan’a dek teyit göndermesini istemiş. Suudi Arabistan’ın desteklediği Ceyş-ül İslam’ın (İslam Ordusu) kalesi konumundaki Şam’ın Doğu Guta kırsalının Duma ilçesinden 7 Nisan’da Beyaz Miğferler’in kimyasal saldırı iddiası gelmişti. Beyaz Miğferler, daha önce başka yerlerde de yaptığı gibi Suriye hükümet güçlerinin kimyasal saldırı düzenlediğine dair bir video yayımlamıştı. Bunu 14 Nisan’a ABD-İngiltere-Fransa’nın Suriye hükümet güçlerine yönelik yoğun füze saldırıları takip etti. Saldırılar tam da BM’ye bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ/OPCW) Duma’ya girip numune toplaması öncesi düzenlendi.

Haberin Devamı

5 bin ABD askeri var
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dana White, Suriye ve Irak’ta kaç askerleri olduğuna dair soruyu yanıtladı. White, dünkü basın toplantısında, “Suriye ve Irak’taki sayımız yaklaşık 5 bin. Bu tahmini bir rakam” diye açıkladı. Pentagon sözcüsü, Suriye ve Irak’ta ülke bazında kaç ABD askerinin bulunduğu bilgisini ise vermek istemedi.

Haberin Devamı