Gazete Vatan Logo

ABD desteği çekti YPG şoka girdi!

Türkiye’nin ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuyla ÖSO’ya destek amacıyla Cerablus’a girmesinin ardından ABD, YPG’ye hem Fırat’ın doğusuna çekilme talimatı verdi hem de silah ve istihbarat desteğini kesti

ABD desteği çekti YPG şoka girdi!

PKK’nın Suriye uzantısı YPG, Türkiye’nin ABD hava desteğini de alarak giriştiği Cerablus operasyonu sonrasında en az IŞİD kadar kâbus yaşıyor. IŞİD’in elindeki Menbic kentini alan YPG, o dönemde kahraman ilan edilmişken bir anda gözden düştü. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinin haberine göre, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın “Fırat’ın doğusuna çekilin’ mesajının ardından ABD’nin Suriye ve Irak güçlerine komuta eden General Steohen Townsend, YPG’lileri eğiten askerlerine üslerine dönme ve desteği kesme talimatı verdi.

Hayalleri suya düştü

Ayrıca YPG’ye silah desteği ile paylaşılan istihbarat da durduruldu. PYD lideri Salih Müslim’e ‘Fırat’ın doğusuna çekilme tamamlandığı zaman destek yeniden başlayacak’ mesajı iletildi. PYD ve YPG liderlerinin bu yaklaşım sonrasında şok içinde oldukları belirtiliyor. Askeri uzmanlara göre ABD’nin bu tavrı sonrasında YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki iki toprağını birleştirerek devlet kurma hayali suya düştü. YPG içinden bazı isimlerin Türk askerine direnmek için Fırat’ın batısında kalma kararı aldığı iddia edildi. Musul operasyonuna katılmak için ABD tarafından eğitilen bazı Kürt askerlerin de isyan ettiği ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

Takviyeye devam

’Fırat Kalkanı’ harekatı kapsamında Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan, Karkamış’a tank ve zırhlı birliklerin sevk edilmesine de devam ediliyor. Önceki gece ilçeye gönderilen çok sayıda tank sınır hattındaki Soylu Mahallesi’nde konuşlandırıldı. Sınır karakolunda konuşlu tankların askeri personel tarafından bakımı yapılırken, bir tank ise eskort eşliğinde ilçe merkezine doğru gitti. Aynı noktada kurulan sahra hastanesinde de çok sayıda ambulansın hazır bekletiliyor.

Türkiye’nin gerekçesi haklı

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Türkiye’nin Cerablus operasyonunun haklı gerekçelere dayandığını ve bunu ‘anlayışla karşıladıklarını’ söyledi. Hollande, ‘IŞİD’in eylemleri sonrası Türkiye, teröristlerle mücadele için Suriye’ye girdi’ açıklamasını yaptı.

Yeni uçak kazası olmasın diye...

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Türk tarafına başvuruda bulunarak, Fırat Kalkanı kapsamında savaş uçaklarının uçuşları konusunda bilgi istediği bildirildi. Rus yetkililer, “Yoğun bombardımanlar sırasında Rus ve Türk savaş uçaklarının karşılaşmaması için bu bilgiler istendi” dedi.

Haberin Devamı

İran’dan ilk açıklama

CERABLUS konusunda uzun süre sessiz kalan İran’dan ilk resmi açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, harekatın Şam yönetimiyle koordineli olması gerektiğini söyledi ve “İran olarak terörizmle mücadelenin uluslararası yükümlülük olduğuna inanıyoruz” dedi.

Yeni hedef Mare

Cerablus’u ele geçiren Özgür Suriye Ordusu’nun çatısı altından savaşan muhalif örgütlerden Sultan Murat Tugayı’nın lideri Albay Ahmed Osman, Reuters haber ajansına konuştu. Bundan sonraki hedefin Mare’ye doğru ilerleyerek haftalar, belki aylar sürecek bir operasyon ile burada IŞİD hakimiyetinde olan tüm köyleri temizlemek olduğunu belirtti. Habere göre Osman, IŞİD’in elinde tuttuğu Türkiye ile sınır komşusu olan tüm yerleri temizlemek istediklerini ve batıya doğru 70 kilometrelik bir alanın öncelikleri olduğunu söyledi. Doğuya doğru devam etmeden önce buraların temizlenmesi ile IŞİD’in muhaliflere saldırma şansının ve ikmal hatlarının ortadan kaldırılacağını belirten Osman, daha sonra ise YPG’nin de içinde olduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin ele geçirdiği Menbic kentine doğru ilerleyeceklerini belirtti. 49 yaşındaki Osman, “Bu yolda YPG ile çatışmak niyetinde değiliz. Ancak mecbur kalırsak bunu da yaparız” dedi.

Haberin Devamı