Gazete Vatan Logo

ABD'den şok adım!

ABD'de ayakta kalan son iki büyük yatırım bankası da statülerini değiştirdi ve mevduat toplama kararı aldı

Amerikan yatırım bankalarından Goldman Sachs ve Morgan Stanley, finans krizinden daha az etkilenmek ve ABD Hükümeti’nin hazırladığı 700 milyar dolar tutarındaki yardımdan yararlanmak için yatırım bankası statülerinden vazgeçerek mevduat bankasına dönüştü. ABD Merkez Bankası’nın (FED) iki yatırım bankasını kendi denetimi altında çalışan bankacılık holding şirketlerine dönüştüren kararı onaylandı. Bundan böyle iki banka eskisine göre çok daha sıkı denetim altında çalışacak.

Böylece 20 yıldan uzun bir süredir Wall Street’te egemen olan yatırım bankacılığı modeli de gerçek anlamda ortadan kalkmış oldu.

FED’in denetimi karşılığında ise Goldman Sachs ve Morgan Stanley’in FED’in sunduğu fonlara erişimi ve bireysel bankacılık şirketlerini almaları daha kolay olacak.

Geleneksel yatırım bankası olmaktan çıkan iki banka, mevduat toplayıp perakende bankacılık alanında faaliyet gösterebilecek. Sermaye artırımını kolaylaştıran bu yeni model sayesinde, her iki banka da kredi alıp verebilecek. Bu kararın ardından Morgan Stanley’in birleşme görüşmelerinin donması bekleniyor. Wachovia ile birleşme çabaları analistler tarafından sağlıksız bir yapı oluşacağı gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Greenspan, Ladin gibi

Jones Day hukuk bürosunun birleşmelerden sorumlu yöneticisi Chip McDonald gelişmeleri, “Daha güvenli ve denetlenen bir sistem algısı yaratıyor. Denetleme sistemini daha mantıklı kılıyor. Goldman Sachs ve Morgan Stanley için olumlu olduğunu düşünüyorum” şeklinde yorumladı.

New Jersey’de faaliyet gösteren Knight Equity Markets yöneticisi Peter Kenny “Bu gelişmeler faaliyet gösteren büyük oyuncular için çok yeni ve tekrarı olmayacak bir gelişme. Bu yüzden de piyasalar çok gergin” dedi. Mart ayında çöken yatırım bankası Bear Stearns’ü JP Morgan, FED’in desteğiyle almış, geçen hafta da Lehman Brothers iflasını açıklamış ve Bank of America ise Merrill Lynch’i satın almıştı.

Avrupa’dan bakıldığında ise yaşanan krizin ardında, çok fazla risk almak gibi Anglo-Saxon hatalar var. En sert eleştiri ise İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti’den geldi: “Bir zamanların maestrosu Alan Greenspan’in Bin Laden’den sonra ABD’ye en büyük zararı veren kişi olduğu söylenebilir.”

Lehman’ın Asya birimi Nomura’nın

Japonya’nIn en büyük aracı kurumu olan Nomura Holdings’in geçen hafta iflas eden ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ın Asya’daki operasyonlarını satın almak için anlaşmaya vardığı bildirildi. Görüşmelere yakın kaynaklara göre, Nomura bu anlaşma için toplam 525 milyon dolar ödeyecek.

G7’den ABD’ye tam destek

DünyanIn önde gelen ekonomik güçlerinin oluşturduğu, Sanayileşmiş Ülkeler Grubu (G7), küresel finansal krize karşı ABD’nin planına tam destek verdi.

G7 üyesi ülkelerinin yetkilileri, dünya ekonomisini tehdit eden kredi kriziyle ilgili ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

* Geçen hafta batmaktan Bank of America’ya geçerek kurtulan yatırım bankası Merrill Lynch, 1914 yılında kuruldu. 64 bin 200 çalışanı olan Merrill’in varlıkları 1.020 trilyon dolar, pazar değeri ise 26.07 milyar dolar.

* ABD’nin en büyük yatırım bankası Goldman Sachs’ın 30 bin 522 çalışanı bulunuyor. 1869 yılında Marcus Goldman tarafından kurulan Goldman Sachs’ın toplam aktiflerinin büyüklüğü 1.2 trilyon dolara ulaşıyor.

* Yatırım bankası Morgan Stanley ABD’deki Büyük Buhran sonrasında kuruldu. 1935’te kurulan Morgan Stanley’in geçen yıl cirosu 84.12 milyar dolar olarak gerçekleşti. Morgan’da 45 bin kişi çalışıyor.

* Uluslararası piyasaları batışıyla şaşkına uğratan Lehman Brothers, 1850’de Alman kökenli Henry, Emanuel ve Mayer Lehman adlı 3 kardeş tarafından kuruldu. İflas başvurusu yapmadan önce Lehman’da 26 bin kişi çalışıyordu.

* Geçtiğimiz aylarda FED tarafından yapılan operasyonla JP Morgan’a devredilen Bear Stearns, 1923’te kuruldu. Bear Stearns, 14 bin çalışanıyla hisse başına toplam 236 milyon dolara JP Morgan bünyesine geçti.

Haberin Devamı