Gazete Vatan Logo

ABD'den, Musul bombardımanıyla ilgili flaş açıklama

ABD Ordusu Musul’da sivillerin bulunduğu binaları koalisyon uçaklarının vurduğunu ilk kez kabul etti. Uçakların hangi ülkeye ait olduğu açıklanmazken inceleme başlatıldığı duyurusu yapıldı

ABD'den, Musul bombardımanıyla ilgili flaş açıklama

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Irak’ın Musul kentinde yüzden fazla sivilin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak inceleme başlatıldığını duyurdu ancak uçakların hangi ülkeye ait olduğunu açıklamadı. Yapılan açıklamada, koalisyon uçaklarının Irak güvenlik güçlerinin talebi üzerine bölgede operasyon yaptıkları kaydedilirken “Operasyonla ilgili ilk veriler, 17 Mart’ta Musul’un batısında sivillerin öldüğü iddia edilen bölgede bir hava saldırısı düzenlendiğini göstermektedir. Koalisyon, sivil kayıplarla ilgili tüm iddiaları ciddiye almaktadır ve olayın meydana geliş şeklini belirlemek üzere inceleme başlatılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Irak işgalinden beri ilk

Bölgedeki gazeteciler, enkazdan Cuma günü 50 ceset çıkarıldığını söyledi. Musul’dan kaçan bir Iraklı da enkazın altında hala yüzlerce kişi olduğunu anlattı. Doğrulanması halinde bu, Irak’ın 2003’teki işgalinden bu yana, en fazla sivilin yaşamını yitirdiği olay olacak.

Halk akın akın kaçıyor

Öte yandan, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları ve Irak birliklerinin harekatı nedeniyle binlerce kişi DEAŞ’ın denetimindeki kentten kaçıyor. Kent sakinleri terör örgütünün sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ve gençleri savaşmaya zorladığını söylüyor. Irak Ordusu kenti geri almak için Ekim’de harekât başlatmıştı. Irak askerlerinin yerleşimin çok yoğun olduğu kentin tarihi kesimine yaklaşmakta olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘ENKAZ ALTINDA YÜZLERCE KİŞİ VAR’

Musul’un batısındaki Cedide mahallesindeki koalisyon uçaklarının bombardımanı sonucu çok sayıda kişinin hâlâ enkazın altında olduğu belirtiliyor.