Gazete Vatan Logo

ABD'den Kuzey Kore'ye "barışçıl baskı kampanyası"

ABD Savunma Bakanı Mattis ve Dışişleri Bakanı Tillerson ortak açıklamalarında, Kore Yarımadası'nın nükleer silahtan arınması için "barışçıl baskı kampanyası" yürütüleceğini, Kore'yi birleştirmek ya da asker sevk etmek gibi bir amaçları olmadığı belirtildi.

ABD'den Kuzey Kore'ye "barışçıl baskı kampanyası"

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın yazılı açıklamasında, "Son aylarda birçok balistik füze ve ICBM testinin yanı sıra, Pyongyang'ın ABD ve müttefiklerini vurma konusunda son derece saldırgan söylemleri olmuştur. Bu da Kuzey Kore ve Amerika arasındaki gerilimi, Kore Savaşı'ndan beri görülmemiş bir seviyeye getirmiştir" denildi.

"'Stratejik sabır' politikasını değiştiriyoruz"

Beyaz Saray internet sitesinden yapılan açıklama şöyle devam etti: "Yanıt olarak, uluslararası toplumun desteğiyle Trump yönetimi, Kore Yarımadası'nın tam, teyitli ve geri dönüşümsüz şekilde nükleer silahlardan arındırılması ve rejimin balistik füze programlarının bitirilmesi amacıyla, Kuzey Kore'ye diplomatik ve ekonomik baskı uygulamaktadır. Biz yeni bir stratejik sorumluluk ilkesi uyguluyor, Kuzey Kore tehdidini uzatmış olan başarısız 'stratejik sabır' politikasını değiştiriyoruz.

"Asker sevk etmek için bahane aramıyoruz"

"Bizim barışçıl baskı kampanyamızın amacı, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasıdır. ABD, rejimi değiştirmek ya da Kore'nin birleşmesini hızlandırmak gibi amaçlara sahip değildir. Biz silahsızlandırılmış bölgenin kuzeyine Amerikan askeri sevk etmek için bir bahane aramıyoruz. Pyongyang'daki düşman rejimden ayrı gördüğümüz, uzun süredir acı çekmekte olan Kuzey Kore halkına zarar verme isteğinde değiliz.

Haberin Devamı

"Kuzey Kore, şimdi bir seçim ile karşı karşıyadır. Ya barış, refah ve uluslararası kabul yönünde yeni bir yol bulmak; ya da kavgacılık, yoksulluk ve tecrit yolundan devam etmek... ABD bunlardan ilkini istemekte ve bu amaçla çalışmaktadır; ikincisine karşı ise tetiktedir."