Gazete Vatan Logo

ABD'den Kuzey Irak için: Federal Irak istiyoruz!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin, 25 Eylülde yapacağı bağımsızlık referandumu ile ilgili olarak, ABD olarak biz birleşik, istikrarlı, demokratik ve federal bir Irakı destekliyoruz dedi.

ABD'den Kuzey Irak için: Federal Irak istiyoruz!

Nauert, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, konu ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta referandumun Irak'ın iç sorunu olduğunu, Irak Kürtlerinin meşru isteklerini ve takdir ettiklerini söyledi. Nauert, Biz daha önce de bu konuyu konuştuk. Birleşik, istikrarlı, demokratik ve federal bir Irakı destekliyoruz. Irak Kürdistanının meşru özlemlerini anlıyor ve takdir ediyoruz. Kürt bölgesindeki yetkililere, şu an için bağlayıcı olan bir karar olmasa bile referanduma gitmenin, önceliklerden kaçınılacağına yol açacağı endişelerimizi aktardık. Bu öncelikler, IŞİD'in yenilgiye uğratılması, istikrar sağlanması, yerinden olmuş kişilerin geri dönüşü, bölgedeki ekonomik krizden kurtulmak ve bölgenin iç siyasi uyuşmazlıklarını gidermek. Bölgesel otoriteleri, Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin geleceği arasındaki kapsamlı konularda Irak Hükümeti ile etkileşime girmeye teşvik ediyoruz diye konuştu.

Nauert, "Irak Kürdistanının meşru özlemleri dediniz. Yani bağımsızlığın Kürtlerin meşru bir özlemi olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna da "Bunun öncelikli olarak Irakın iç sorunu olduğuna inanıyoruz. Tabii ki Kuzey Irakta da, Irak Hükümetinde de dostlarımız var. Ancak her şeyden önce IŞİD'i yenmek zorundayız. Bu yapıldıktan sonra, bunu gündeme getirebilecekleri bir şey. Biz birleşik, istikrarlı, demokratik ve federal bir Irak'ı destekliyoruz." karşılığını verdi.

Haberin Devamı